|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 noiembrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU 633.:15:631.52
|
Structura tezei: introducere, 5 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 264 surse, 16 anexe. Este expusă pe 144 pagini text de bază și conține 57 tabele, 7 figuri. În baza cercetărilor au fost publicate 15 lucrări științifice. Rezultatele sunt protejate de 6 brevete pentru soi de plante.
Scopul lucrării: crearea liniilor consangvinizate diversificate genetic și hibrizilor performanți de porumb cu adaptabilitate sporită la factori biotici și abiotici, evaluarea diversității fenotipice și genetice a liniilor consangvinizate de porumb din colecția Institutului.
Obiectivele cercetării: selectarea liniilor consangvinizate din diferite surse de germoplasmă și material inițial; determinarea capacității de combinare la linii și identificarea combinațiilor hibride performante pentru practica agricolă; aprecierea gradului de similaritate/divergență a liniilor consangvinizate sub aspect fenotipic; estimarea indicelui de heterozis în încrucişări cu linii înrudite şi neînrudite; evaluarea diversităţii liniilor la nivelul interacţiunilor genice neaditive; stabilirea potenţialului genetic de ameliorare al liniilor consangvinizate; evidențierea relaţiilor corelative între indicatorii de diversitate fenotipică și genetică; identificarea celei mai adecvate metode de clasificare a liniilor în grupe de germoplasmă.
Noutatea și originalitatea lucrării: Pentru prima dată au fost efectuate cercetări ample în direcția evaluării diversității fenotipice și genetice la liniile consangvinizate originale. A fost argumentată apartenența liniilor consangvinzate la grupele de germoplasmă, care permite sistematizarea, gestionarea și utilizarea lor mai efectivă Au fost remarcate asocierile minore dintre indicile de diversitate fenotipică și indicii de diversitate genetică – nivelul de heterozis, constantele CSC și producția de boabe, fiind demonstrată importanța majoră a indicilor de diversitate genetică în constituirea grupelor distincte de germoplasmă.
Rezultatul obținut care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante: S-au fundamentat și aprofundat cunoștințele privind studiul diversității liniilor consangvinizate la nivel fenotipic și genetic prin determinarea gradului de similaritate/distictivitate între genotipuri, ce a condus la argumentarea și confirmarea apartenenței liniilor consanvinizate la grupe concrete de germoplasmă, fapt care permite sintetizarea dirijată și utlizarea eficientă a materialului inițial în ameliorarea porumbului.
Semnificația teoretică: Investigațiile realizate au aprofundat substanţial informaţia ştiinţifică privind variabilitatea morfologică, gradul de afinitate și valoarea ameliorativă a liniilor consangvinizate originale de porumb, fiind demonstrat rolul major al indicilor de diversitate genetică la clasificarea liniilor consangvinizate în grupe de germoplasmă comună și prognozarea performanței hibride în modele heterotice.
Valoarea aplicativă: Lucrările de selecție s-au finalizat cu evidențierea a 7 linii consangvinizate, utilizate ca forme parentale ale hibrizilor omologați. Au fost înregistrați 14 hibrizi de porumb, inclusiv 2 – în Rusia, Porumbeni 228 - în Belarus și Porumbeni 427 – în România. Hibrizii Porumbeni 365 și Porumbeni 430 se testează în Comisia de Stat a Republicii Moldova, iar Porumbeni 384 se verifică la ISTIS România. Metoda de clasificare a liniilor consangvinzate în baza caracterelor cantitative și calitative integrate în indicele de diversitate fenotipică poate fi aplicată la sistematizarea prealabilă a genitorilor în programele de ameliorare.
Implementarea rezultatelor științifice: Metodologia de sistematizare a genofondului de porumb este folosită în programul instituțional de ameliorare. La crearea hibrizilor noi cu umiditate redusă în boabe pe larg se utilizează liniile brevetate AG2174 și AG2448. În anii 2010-2020 au fost produse formele parentale ale hibrizilor omologați Porumbeni 374 MRf - 6928 kg, Porumbeni 427 – 8915 kg și Porumbeni 391 – 7500 kg, producerea de semințe hibride certificate, fiind organizată în IF ”Porumbeni”, STE ”Pașcani” și SRL ”Forever”.