|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 februarie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 aprilie 2022 Autoreferat![]() TezaCZU 616.94-022.369:616.12-089(043.2)
|
Structura tezei: Lucrarea este expusă pe 108 pagini de text de bază și include: introducere, patru (4) capitole, sinteza rezultatelor obținute, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 136 de titluri, două (2) anexe şi este ilustrată cu 32 tabele şi 45 de figuri. Rezultatele sunt publicate în treisprezece (13) lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: epidemiologie, microbiologie, medicina clinică.
Scopul lucrării: evaluarea particularităților epidemiologice ale infecțiilor septico-purulente nosocomiale în staționarele de profil cardiochirurgical în vederea optimizării sistemului de supraveghere şi control al acestor infecţii.
Obiectivele lucrării: (1) studierea particularităţilor epidemiologice, etiologice și antibiorezistenţei microbiene în infecţiile septico-purulente nosocomiale în staţionarele de profil cardiochirurgical; (2) determinarea componentelor prejudiciului socio-economic de pe urma infecţiilor septico-purulente nosocomiale în staţionarele de profil cardiochirurgical; (3) evaluarea determinanților în dezvoltarea ISPN cardiochirurgicale; (4) elaborarea recomandărilor la programul existent de supraveghere epidemiologică și control în infecțiile nosocomiale adecvate staționarelor de profil cardiochirurgical.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a cercetării. În premieră în Republica Moldova a fost realizat un studiu complex al epidemiologiei ISPN în staţionarele de profil cardiochirurgical; au fost stabilite particularitățile epidemiologice, etiologice și antibiorezistenţa microbiană în ISPN din staţionarele de profil cardiochirurgical; a fost stabilită structura cheltuielilor directe şi indirecte în ISPN cardiochirurgicale; au fost evaluați determinanții în dezvoltarea ISPN cardiochirurgicale; au fost elaborate recomandări la programul existent de supraveghere epidemiologică și control în ISPN adecvate staționarelor de profil cardiochirurgical.
Problema științifică importantă soluționată: fundamentarea științifică a importanței cercetării particularităților epidemiologice, etiologice, antibiorezistenței microbiene în ISPN și determinanților pentru profilul de pacienţi cardiochirurgicali, fapt ce a permis optimizarea sistemului de supraveghere și control al acestor infecții întru realizarea eficientă a terapiei și prevenirii infecțiilor nosocomiale.
Importanța teoretică a cercetării: au fost demonstrate particularitățile epidemiologice, etiologice, antibiorezistența microbiană în ISPN, structura cheltuielilor directe și indirecte, determinanții în dezvoltarea ISPN cardiochirugicale. Rezultatele obținute completează cunoștințele studenților, rezidenților și medicilor privind particularitățile epidemiologice, etiologice, antibiorezistența microbiană și prejudiciul economic în infecțiile septico-purulente nosocomiale în staționarele de profil cardiochirurgical.
Valoarea aplicativă a lucrării: au fost înaintate propuneri care urmează a fi incluse în următoarea ediţie a Ghidului de supraveghere şi control în infecţiile nosocomiale. A fost elaborată metodologia de evaluare a cheltuielilor directe şi indirecte în ISPN și propusă pentru a fi implementată în practica medicală.
Implementarea rezultatelor științifice. Principalele rezultate ale studiului au fost implementate în cadrul IMSP, CSP, ANSP, în procesul de instruire a studenţilor, rezidenţilor și a masteranzilor precum și a medicilor chirurgi, epidemiologi, microbiologi, infecționiști și a altor lucrători medicali.