|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 mai 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 iulie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 547./-3.057(043.2)
|
Structura tezei. Teza a fost elaborată în cadrul Institutului de Chimie, laboratorul Chimia Compușilor Naturali și Biologic Activi. Teza este scrisă în limba română și constă din introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, 197 referințe bibliografice, 121 pagini cu text de bază, 72 figuri, 5 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 15 lucrări științifice.
Scopul și obiectivele lucrării constau în elaborarea metodelor eficiente de sinteză dirijată a compușilor norlabdanici optic activi noi cu fragmente tiosemicarbazonice, 1,3-tiazolice, 1,3,4-tiadiazolice și benzotiazolice, în baza diterpenoidei labdanice naturale sclareol; elucidarea mecanismelor posibile ale reacțiilor de sinteză a compușilor polifuncționalizați care sunt înzestrați cu activitate biologică promițătoare
Noutatea și originalitatea științifică rezidă în elaborarea unor metode noi, eficiente și originale de sinteză dirijată a unei serii de compuși norlabdanici optic activi noi cu unități structurale tiosemicarbazonice și heterociclice, care manifestă un potențial terapeutic promițător; obținerea în premieră a compușilor complecși chirali cu utilizarea în calitate de liganzi a compușilor norlabdanici funcționalizați cu unitate structurală tiosemicarbazonică.
Problema științifică importantă soluționată constă în sinteza dirijată a compușilor norlabdanici optic activi noi cu schelet hibrid în baza diterpenoidei labdanice naturale sclareol - o concepție nouă în sinteza organică fină. Acești compuși reprezintă sintoni chirali importanți pentru obținerea substanțelor biologic active de interes sporit pentru aplicații în industria farmaceutică.
Semnificația teoretică. Rezultatele cercetării contribuie la lărgirea informației științifice privind studiul legităților structurale și sterice în reacțiile de sinteză a compușilor norlabdanici chirali noi cu fragmente tiosemicarbazonice și heterociclice, care manifestă potențial sporit de activitate biologică.
Valoarea aplicativă: A fost testată activitatea antimicrobiană a cincizeci de compuși chirali noi pe cinci tulpini de fungi și două specii de bacterii. Patru dintre compușii raportați au prezentat o activitate antimicrobiană pronunțată. De aceste elaborări pot fi interesate firmele farmaceutice, care produc medicamente ce conţin compuşi biologic activi chirali, locul cărora îl pot ocupa derivaţii norlabdanici. Impactul pozitiv asupra mediului este legat de utilizarea metodelor neconvenționale (microunde, electrooxidare, fotooxidare sensibilizată), care stau la baza tehnologiilor non-poluante, non-agresive şi mai ieftine.
Implementarea rezultatelor științifice: Au fost brevetate metodele de sinteză și activitatea a doi compuși noi tri- și tetranorlabdanici cu fragment tiosemicarbazonic și 1,3,4-tiadiazolic, care pot deveni în continuare obiectul cercetărilor mai detaliate, în scopul implementării în practică la tratarea bolilor provocate de fungi.