|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 mai 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 iulie 2022 Autoreferat– 0.51 Mb / în românăTezaCZU 614.2:613.31:628.1.033(478)(043.2)
16.00 Mb /
în română |
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia din 150 de titluri, 4 anexe, 115 de pagini text de bază, 39 de figuri, 19 de tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 15 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: Determinarea impactului calităţii apei potabile asupra stării de sănătate a populației din localităţile riverane r. Prut şi elaborarea măsurilor de prevenţie.
Domeniul de studiu: igiena, sănătatea mediului.
Obiectivele cercetării: Cercetarea şi evaluarea în dinamica multianuală și sezonieră a indicilor calităţii apei din apeductele ce se alimentează din r. Prut, din sondele arteziene și sursele locale adiacente fluviului; efectuarea unui studiu epidemiologic retrospectiv a morbidității populației din localitățile riverane r. Prut; estimarea comparativă a formelor morbide la populația ce se alimentează în scop potabil cu apă din diferite surse riverane r. Prut, evaluarea chestionarelor; stabilirea relaţiilor corelative dintre indicatorii calităţii apei potabile şi unii indici ai stării de sănătate a populaţiei privind riscurile determinate; determinarea direcţiei şi măsurilor prioritare necesare pentru îmbunătăţirea sistemului de aprovizionare cu apă şi fortificarea stării de sănătate a populaţiei.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică reiese din abordarea complexă a investigațiilor într-o direcție nouă de cercetare, ce vizează sănătatea populației în relație cu mediul. În premieră pentru Republica Moldova a fost evidențiat impactul complex al calității apei potabile, din diferite surse, asupra sănătății populației și argumentate măsurile specifice de prevenție.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în evidențierea particularităților stării de sănătate a populaţiei din localitățile adiacente r. Prut ce utilizează în scop potabil apă din diferite surse și de diferită calitate s-a constatat că pentru sănătatea populației este mai favorabilă apa potabilă din apeductul alimentat din r. Prut.
Semnificația teoretică. Studiul realizat suplinește cadrul actual al politicilor pentru sănătate publică cu dovezi obiective, teoretic argumentate, de eficientizare a sistemului de supraveghere și management a calității apei potabile și de prevenire a maladiilor hidric dependente. Datele sunt importante pentru domeniul științific și didactic.
Valoarea aplicativă a studiului. Rezultatele obținute au creat premise pentru elaborarea măsurilor intersectoriale, ştiinţific argumentate, orientate spre asigurarea securității apei potabile și prevenirea maladiilor hidric determinate. Ele vor sta la baza activității practice a serviciului de sănătate publică.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele obținute au stat la baza perfecționării unor acte legislative ce reglementează managementul calității apei potabile, servesc ca suport de consolidare și coordonare a activităților intersectoriale în domeniul asigurării securității apei potabile și prevenirii bolilor hidric dependente. Ele au fost utilizate la elaborarea a trei regulamente sanitare privind problemele apei și sănătății.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: