Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2022 / iunie /

Procesul de uscare a semințelor de struguri în strat suspendat


Autor: Balan Mihail
Gradul:doctor în tehnică
Specialitatea: 05.18.12 - Procese şi aparate în industria alimentară
Anul:2022
Conducător ştiinţific: Natalia Ţislinscaia
doctor, conferenţiar universitar, Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Instituţia: Universitatea Tehnică a Moldovei

Statut

Teza a fost susţinută pe 24 iunie 2022 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 30 septembrie 2022

Autoreferat

Adobe PDF document0.82 Mb / în română
Adobe PDF document0.86 Mb / în engleză

Teza

CZU 66.047.31.5:663.26(043)

Adobe PDF document 8.62 Mb / în română
0 pagini


Cuvinte Cheie

semințe de struguri, instalație de uscare, convecție, microunde, strat suspendat, simulare 3D, cinetica procesului de uscare, ulei din semințe de struguri

Adnotare

Structura tezei: teza este constituită din introducere, patru capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 228 titluri, 3 anexe, 112 pagini de text de bază, 37 figuri, 46 tabele.

Scopul lucrării: Uscarea semințelor de struguri în strat suspendat, modelarea matematică a procesului de uscare, proiectarea și elaborarea instalației, studiul cineticii procesului de uscare.

Obiectivele cercetării: 1. Analiza direcțiilor și tehnicilor noi de uscare a produselor agroalimentare; 2. Studiul semințelor de struguri ca obiect de cercetare; 3. Elaborarea modelului matematic pentru procesul de uscare a semințelor de struguri aflate în strat suspendat; 4. Simularea computerizată 3D a procesului de uscare în strat suspendat pentru semințele de struguri; 5. Studiul cineticii procesului de uscare pentru semințele de struguri; 6. Proiectarea și elaborarea echipamentului pentru uscarea în strat suspendat.

Noutatea și originalitatea științifică: În urma cercetărilor procesului de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri, au fost constatate următoarele: s-a redus durata de uscare a semințelor de struguri pentru convecție cu 60 min, pentru SHF cu 45 min; a fost redus consumul de energie pentru convecție cu 12%, pentru SHF cu 31%. Această metodă permite selectarea automată a semințelor deja uscate din masa totală de semințe și înlăturarea acestora din zona de prelucrare termică, micșorând astfel durata de tratare termică, și indicii de aciditate.

Rezultatele obținute: A fost elaborată metoda de tratare termică a materiei prime sămânțoase în strat suspendat. S-a constatat, că metoda inovativă de uscare în strat suspendat pentru semințe de struguri este eficientă din punct de vedere calitativ și energetic. A fost demonstrat, că uscarea în strat suspendat reduce maxim durata de tratare termică a semințelor de struguri; reduce indicii de aciditate ai uleiului obținut din semințe de struguri deshidratate în strat suspendat, ceea ce influențează pozitiv calitatea lui. Din punct de vedere energetic metoda uscării în strat suspendat presupune micșorarea cheltuielilor până la 31% față de metoda clasică de uscare, ceea ce prezintă un indice important pentru implementarea tehnologiei date.

Semnificația teoretică: Au fost obținute noi rezultate științifice referitor la uscarea semințelor de struguri în strat suspendat, care eficientizează procesul de uscare, prin micșorarea duratei de tratare termică și sporirea indicilor de calitate ai semințelor.

Valoarea aplicativă se referă la aplicarea metodei inovative de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri și stabilirea parametrilor optimi ai procesului tehnologic.

Implementarea rezultatelor științifice: A fost proiectată și elaborată instalația de laborator pentru uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri, în baza căreia au fost obținute șase brevete de invenții: MD 1249 din 15.02.2018; MD 1278 din 30.03.2018; MD 1278 din 31.03.2019; MD1481 din 07.06.2021; Hotărâre acordare brevet nr. 9901, din 15.10.2021; Hotărâre acordare brevet nr. 9902, din 15.10.2021 și au fost depuse patru cereri de brevet: nr. 2142 din 2020.11.11; nr. 2243 din 27.09.2021; nr. 2244 din 27.09. 2021; nr. 2245 din 27.09.2021. De asemenea rezultatele obținute au fost implementate pentru modernizarea instalației de uscare a semințelor de struguri din cadrul întreprinderii S.C. AZAMET-GRUP S.R.L..

Cuprins


1 ASPECTE TEORETICE ALE PROCESULUI DE USCARE ÎN STRAT SUSPENDAT
  • 1.1 Noțiuni teoretice ale procesului de uscare a produselor horticole sămânțoase
  • 1.2 Aerodinamica particulei aflată în strat suspendat
  • 1.3 Tehnica și tehnologiile moderne de uscare ale semințelor de struguri
  • 1.4 Direcții de perfecționare ale proceselor de uscare a semințelor de struguri
  • 1.5 Caracteristica semințelor de struguri
  • Concluzii la capitolul 1

2 MATERIALE ȘI METODE DE CERCETARE
  • 2.1 Semințele de struguri ca obiect de studiu 55
  • 2.1.1 Proprietățile termofizice ale semințelor de struguri utilizate pentru simularea 3D 55
  • 2.1.2 Metodologia determinării proprietăților aerodinamice ale semințelor de struguri 56
  • 2.1.3 Determinarea proprietăților fizico-mecanice ale semințelor de struguri 62
  • 2.1.4 Microscopia electronică a semințelor de struguri 63
  • 2.2 Instalația de laborator pentru studiul cineticii procesului de uscare 64
  • 2.3 Determinarea indicilor de calitate ale semințelor de struguri 65
  • 2.3.1 Pregătirea probelor de semințe de struguri 65
  • 2.3.2 Metode fizico-chimice de determinare a indicilor de calitate a semințelor de struguri
  • 2.3.3 Metode de determinare a stabilității oxidative a uleiului extras din semințe de struguri
  • 2.4 Modelarea matematică a datelor experimentale
  • 2.5 Prelucrarea statistică a datelor experimentale
  • Concluzii la capitolul 2

3 OPTIMIZAREA PROCESULUI DE USCARE A SEMINȚELOR DE STRUGURI ÎN STRAT SUSPENDAT
  • 3.1 Modelarea matematică a mișcării semințelor de struguri aflate în strat suspendat
  • 3.2 Simularea 3D a mișcării semințelor de struguri în tub aerodinamic
  • 3.3 Standul experimental de determinare a proprietăților aerodinamice
  • 3.4 Modelarea matematică a procesului de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri
  • 3.5 Simularea 3D a procesului de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri
  • 3.6 Standul experimental pentru studiul cineticii procesului de uscare în strat suspendat
  • 3.7 Determinarea proprietăților fizico-mecanice ale semințelor de struguri
  • Concluzii la capitolul 3

4 CINETICA PROCESULUI DE USCARE ÎN STRAT SUSPENDAT A SEMINȚELOR DE STRUGURI
  • 4.1 Cinetica procesului de uscare prin convecție a semințelor de struguri
  • 4.2 Cinetica procesului de uscare a semințelor de struguri în câmp SHF
  • 4.3 Cinetica procesului de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri, asistată de convecție
  • 4.4 Cinetica procesului de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri, asistată de SHF
  • 4.5 Studiul indicilor de calitate a probelor de semințe de struguri uscate prin diferite metode
  • 4.5.1 Analiza caracteristicelor fizice a semințelor de struguri
  • 4.5.2 Analiza calității uleiului din semințe de struguri
  • 4.6 Realizarea tehnică a procesului de uscare în strat suspendat a semințelor de struguri
  • 4.6.1 Consumul energetic pentru tehnologia uscării în strat suspendat
  • 4.6.2 Consumul energetic pentru tehnologia uscării convenționale
  • Concluzii la capitolul 4

CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI
BIBLIOGRAFIE
ANEXE
Declarația privind asumarea răspunderii
CV-ul candidatului