|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 septembrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 noiembrie 2022 Autoreferat![]() TezaCZU 616.65-006-018(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 5 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 236 titluri, 119 pagini de text de bază, 77 figuri, 23 tabele, 3 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: Studierea componentelor stromale ale prostatei prin evaluarea rolului factorilor stromali în tumorogeneză, în vederea îmbunătățirii diagnosticului histologic.
Obiectivele cercetării: Studiul histologic și imunohistochimic al modificărilor stromale (componentele celulară și extracelulară) în leziunile proliferative benigne și maligne de prostată; studiul reţelei vasculare sanguine (densităţii vasculare şi tipurilor de vase) raportată la severitatea leziunilor hiperplazice de prostată; estimarea intensității de exprimare a receptorilor androgenici de către celulele stromale și glandulare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Pentru prima dată a fost efectuat un studiu complex și comparativ al modificărilor stromale în cele două leziuni hiperplazice de prostată. Aplicarea unui panel de trei anticorpi pentru mastocite a permis imunofenotipizarea lor, precum și stabilirea unui imunofenotip unic mastocitar în ariile peritumorale din adenocarcinoamele de prostată. A fost stabilit că expresia stromală AR în carcinomul de prostată scade proporțional cu creșterea gradului de atipie tumorală, ceea ce poate fi interpretat ca o selecție naturală a celulelor stromale AR negative față de celulele AR pozitive. A fost stabilit că celulele dendritice stromale pot fi considerate elemente de prognostic.
Problema ştiinţifică importantă soluționată: Fenotipului reactiv al stromei apare deja în leziunile proliferative cu caracter benign; macrofagele, mastocitele și celulele dendritice se reprogramează reciproc, contribuind la secreția unor substanțe biologic active cu rol reglator în procesele de proliferare și angiogeneză; scăderea numărului celulelor dendritice stromale în adenocarcinomul de prostată este un factor de prognostic nefavorabil.
Semnificaţia teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: Prin analizarea evoluției modificărilor cantitative și calitative ale populațiilor celulare, și ale componentelor matricei extracelulare a fost posibilă completarea cunoștințelor existente cu informații noi despre implicarea stromei în procesele proliferative ale parenchimului prostatei, confirmarea utilității metodelor histologice și imunohistochimice în diagnosticarea și evaluarea severității proliferărilor de prostată.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele studiului dat au fost implementate în
activitatea didactică și ştiinţifică a Catedrei de histologie, citologie şi embriologie şi a
Laboratorului de morfologie al USMF “Nicolae Testemiţanu”.