|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 octombrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2022 Autoreferat![]() TezaCZU 616-074/-078:614.2(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări practice, bibliografie din 101 surse, 27 figuri, 14 tabele, 24 anexe, 113 pagini de text de bază. Rezultatele obținute au fost publicate în 8 lucrări științifice și s-au utilizat la elaborarea unei serii de acte normative.
Domeniul de studiu: Medicină socială şi management.
Scopul lucrării: Evaluarea sistemului de laborator al Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice pentru argumentarea măsurilor manageriale întru sporirea calității și a performanțelor acestuia.
Obiectivele cercetării:
1.Estimarea particularităților serviciilor de laborator în supravegherea de stat a sănătății publice.
2.Evaluarea stării de funcționalitate (resurse normative, tehnice şi profesionale) a rețelei de laborator existente a
SSSSP/ANSP în perspectiva reducerii inechităților în distribuirea și utilizarea serviciilor de sănătate publică.
3.Argumentarea sincronizării reorganizării rețelei de laborator din cadrul SSSSP/ANSP cu reforma Serviciului
Supravegherii de Stat a Sănătății Publice.
4. Elaborarea unui model de laborator performant și unui mecanism de reformare a rețelei de laborator a
SSSSP/ANSP, conform legislației naționale și Directivelor Europene, sarcinilor actuale și de perspectivă ale
SSSSP/ANSP.
Noutatea și originalitatea științifică: Studiul și-a trasat o sarcină magistrală de a elabora și implementa un model novator pentru dezvoltarea rețelei de laboratoare de performanță/regionale aplicând mecanisme în consonanță cu factorii de mediu, condițiile precare de finanțare bugetară, dar care să fie apt să răspundă adecvat urgențelor majore de sănătate publică. În tentativă de premieră s-a determinat satisfacția angajaților și utilizatorilor de servicii de laborator în domeniul sănătății publice.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: A fost analizată situația în domeniul serviciului de laborator al SSSSP/ANSP de până la și după reorganizare, s-a apreciat rolul laboratoarelor de performanță (regionale), s-a cuantificat satisfacția angajaților și utilizatorilor de servicii de laborator în domeniul sănătății publice. Prezentul studiu vine cu noi abordări de cercetare, care pot fi utile și în alte cercetări în domeniul serviciului de laborator.
Problema științifică soluționată în teză constă în consolidarea capacităților funcționale ale rețelei de laborator a SSSSP/ANSP prin elaborarea și valorificarea unui model optim de modernizare și a unui mecanism de reformare a serviciului de laborator al SSSSP/ANSP.
Valoarea practică a lucrării: Rezultatele cercetării, concluziile și recomandările practice au servit atât pentru planificarea activităților serviciului de laborator al SSSSP/ANSP, cât și pentru optimizarea acestor activități vis-a-vis de factorii de risc existenți în teritoriul deservit. Argumentarea şi elaborarea unui model de organizare a laboratoarelor SSSSP/ANSP poate servi ca bază pentru emiterea de către MSMPS/MS a unui set de acte directive, normative și metodice în domeniu.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetării au fost utilizate la elaborarea suportului
normativ și metodic pentru modernizarea Serviciului de laborator al SSSSP/ANSP, prevederi care au fost
implementate în 39 instituţii: MSMPS/MS, USMF „Nicolae Testemiţanu”, CNSP/ANSP, 36 CSP.