|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 martie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 81`42:82-92:659.1(=135.1)(043)
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia (care include 211 surse), 9 anexe, 146 de pagini de text de bază, 3 figuri, 4 tabele, declarația privind asumarea răspunderii și CV-ul autorului.
Scopul lucrării îl constituie determinarea valorilor stilistice și pragmatice ale limbajului în pamfletul publicistic românesc, precum și relevarea impactului pe care îl exercită limbajului acestuia asupra cititorilor. Scopul se concretizează în următoarele obiective: definirea pamfletului și a principalelor trăsături ale acestuia, examinarea evoluției genului pamfletar în spațiul românesc; selectarea și analiza unor texte reprezentative pentru tema cercetată pentru a argumenta tezele lansate; identificarea funcțiilor limbajului în pamfletul publicistic în baza textelor analizate; evaluarea impactului agresivității discursive asupra receptării pamfletului în baza celor nouă registre ale violenței verbale identificate de cercetătoarea R. Cesereanu și a fenomenului deformării onomastice; stabilirea funcțiilor comicului în construcția semnificațiilor textuale și identificarea principalelor tipuri de comic utilizate de pamfletari; evaluarea valorii elementelor de creativitate a limbajului în realizarea intenției pamfletare.
Noutatea științifică a lucrării rezidă în constatările originale privind impactul limbajului pamfletar asupra publicului și în reconsiderarea pamfletului prin prisma perspectivelor noi oferite de resursele media. Originalitatea lucrării constă în orientarea aplicativă a cercetării pamfletului, bazată pe niște texte reprezentative din perioada contemporană, strâns legate de condițiile social-politice actuale ale Republicii Moldova și României. Totodată, originalitatea tezei rezidă în elaborarea unor materiale sintetice (sub formă de tabele și figuri) privind diferite aspecte ale pamfletului.
Rezultatele obținuteau fost reflectate în 11 lucrări științifice publicate și în comunicatele prezentate în cadrul mai multor manifestări științifice naționale și internaționale.
Importanța teoretică. Prezentul studiu are o abordare interdisciplinară, valorificând perspectivele lingvisticii textului, ale analizei discursului, ale pragmaticii și ale stilisticii. Această abordare deschide noi piste de cercetare pentru pamfletul românesc, inclusiv în varianta sa audiovizuală, în aspecte precum: strategii discursive de seducție și manipulare, raportul „pamflet – imagine”, creativitatea limbajului în textele publicistice de opinie, rolul metagrafelor în realizarea funcțiilor limbajului etc.
Valoarea aplicativă. Rezultatele obținute pot fi utilizate în studiul funcțiilor limbajului, lingvisticii pragmatice, al stilisticii de către studenții la filologie și specialiștii în domeniu, ca reper în procesele de judecată pentru rezolvarea conflictelor privind calomnia, discriminarea, apărarea dreptului la imagine etc.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării au fost implementate în cadrul unor conferințe naționale și internaționale, prin prezentarea de comunicări și publicarea acestora în reviste științifice naționale și în culegerile forurilor științifice.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: