|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 mai 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 663.252:547.973
|
Lucrarea este consacrată în elaborării de noi procedee tehnologice şi perfecţionare a celor existente, în întreg complexul de etape de creştere, recoltare-procesare a strugurilor, precum şi de obţinere a vinurilor de calitate superioară în condiţiile ecologo-pedologice specifice a plaiului vitivinicol Pleşna-Mîndreşti din Codrii Centru a Republicii Moldova.
Au fost studiate dinamica acumulării zăharurilor şi scăderii acidităţii din sucul boabelor, precum şi calitatea materiei prime – strugurilor. Potenţialul ampelo-ecologic ne permite să clasificăm aceast plai în topul celor de perspectivă din Republica Moldova.
Printre varietăţile din specia Vitis vinifera perspective pentru plaiul Pleşna-Mîndreşti s-au evidenţiat Aligote, Chardonnay, Sauvingon, Traminer şi Muscat ottonel (albe), Pinot noir şi Merlot (roşii); Printre soiurile noi cu rezistenţă sporită la factorii biotici şi abiotici rezultate încurajatoare pentru producţia ecologică au fost obţinute la Negru de Ialoveni, Danco, Iubileinîi Magaraci, Rubinovîi Magaracia, Odeschii ranii şi al.
Condiţiile pedologice din plaiul Pleşna-Mîndreşti sînt mult favorabile obţinerii vinurilor de calitate superioară; în studiul spectrului de microelemente, inclusiv de metale grele, atesta ca concentraţiile lor sînt mult sub limita admisă de instituţiile specializate internaţionale.
Amplificarea aromelor florale de soi se recomandă a fi realizate prin tratarea vinului brut materie primă cu β-glicozidază.
Realizarea în complex a procedeelor de sporire a concentraţiei terpenolilor în vinurile brute materie primă cu dezacidificarea lor biologică se efectuează prin administrarea în acelaşi timp a β-glicozidazelor şi a bacteriilor fermentaţiei malolactice în condiţii tehnologice optimale.
Studiul comparativ al utilajului tehnologic de procesare a strugurilor de producere ex-URSS cu cel modern din ţările Uniunii Europene au permis să evidenţiem înalta calitate a lucrului efectuat la liniile tip Velo, Pera, Vaslin Bucher, Europress şi al. Mustul obţinut la liniile noi conţine de 2-6 ori mai puţine burbe comparativ cu cel de la utilajul ex-URSS. Mustul proaspăt obţinut de noi are un consum de oxigen într-o unitate de timp de 2 ori mai mică în comparaţie cu cel de producţie ex-URSS. Potenţialul oxido-reductiv al acestui must alcătuieşte în mediu 31 mv comparativ cu 56 mv la cel extras la liniile vechi.
Calitatea vinurilor albe de masă şi celor brute pentru şampanizare obţinute la liniile Velo, apreciată în perioada anilor 2000-2006 alcătuieşte 7,82 – 8,15 baluri în comparaţie cu 7,55 – 7,70 baluri la liniile VPL.
A fost brevetat „Procedeul de obţinere a vinurilor materie primă aromatice” (nr. a 2005 0081 MD) elaborate, aprobate şi implementate noi mărci de producţie vinicolă: „Alb de Teleneşti” vin maturizat de calitate superioară, „Roz de Mîndreşti” vin de masă, „Noroc” vin de consum curent, „Muscat – Noroc” vin spumos „Aristocrat” vin spumos, „Muscat - Noroc” băutură în bază de vin ş.a.
S-a realizat cu succes „Planul de renovare tehnico-tehnologică a fabricii de vin S.A. „Noroc” în cadrul proiectului Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare “Vininvest” cu un volum de finanţare de 750 mii. dolari SUA.