|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 martie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 347.15/.17(043.2)![]() 149 pagini |
În contextul poziţiei ocupate actualmente de Republica Moldova pe arena politică şi economică internaţională şi, ţinând cont de tendinţele tot mai pronunţate ale statului nostru de a se implica activ în procesul de simplificare a deplasării persoanelor în spaţiul european, se impune, în mod imperios, adoptarea unui cadru juridic corespunzător ce ar garanta, ar simplifica şi ar proteja eficient un asemenea circuit.
Teza de faţă analizează situaţiile specifice ce ţin de soluţionarea conflictelor de legi în materia statutului juridic al persoanei. Ne-am propus să contribuim la suplinirea a spaţiului liber dispus unor analize ştiinţifice prin elaborarea unei lucrări teoretice asupra statutului juridic al persoanei fizice, aşa cum acesta apare reglementat în legislaţia actuală a Republicii Moldova.
Catalogăm noţiunea de statut juridic al persoanei fizice ca fiind statul individual al acesteia privit prin prisma dreptului civil sau statutul personal privit prin prisma dreptului internaţional privat. Astfel, subiectul tezei are în vizor starea civilă, capacitatea, precum şi, pentru a rămânea în contextul statutului individual, numele şi domiciliul persoanei fizice. Am analizat, în conjunctura unor polemici şi problema regimului juridic al străinului, însă fără a ne lansa în studii detaliate care, credem noi, pot forma conţinutul unei teze aparte.
Scopul lucrării ţine de trecerea în revistă a evoluţiei conceptului de statut al persoanei fizice în dreptul internaţional privat; evidenţierea problemelor legate de legea aplicabilă elementelor ce îl compun; analiza reglementărilor naţionale în domeniu şi punerea acestora în opoziţie cu reglementările internaţionale şi ale altor state; expunerea soluţiilor oferite de legislaţia naţională şi oferirea soluţiilor proprii ce pot îmbrăca uneori chiar haina unor propuneri de lege ferenda.
În acest sens, noutatea ştiinţifică a lucrării constă şi în faptul că pentru prima dată în literatura de specialitate din Republica Moldova a fost întreprinsă o încercare de a realiza o cercetare teoretică sistematizată a statutului persoanei, aşa cum apare acesta în lumina reglementărilor legislaţiei Republicii Moldova.
Rezultatele cercetării şi concluziile teoretice formulate pot fi utilizate la perfecţionarea cadrului legislativ în materia dreptului internaţional privat, dreptului civil, precum şi în materia altor ramuri ale dreptului privat. De asemenea, rezultatele investigaţiei pot fi folosite la perfecţionarea programelor de studiu ale instituţiilor şi facultăţilor de drept, la predarea disciplinei de Drept internaţional privat, la perfecţionarea specialiştilor din domeniul, la elaborarea cursurilor sau a manualelor de drept internaţional privat.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: