|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 martie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 336.64 (043.2)
|
Scopul şi obiectivele prezentei lucrări sunt determinate de necesitatea desăvârşirii sistemului de constituire, repartizare şi utilizare a activelor curente, deoarece condiţiile de turbulenţă impun întreprinderile cooperatiste să găsească soluţii optime în vederea asigurării unei creşteri economice durabile. Întrucât gestionarea activelor curente constituie o problemă deosebit de importantă pentru organele de gestiune ale agenţilor economici şi reprezintă o prioritate în direcţiile de cercetare a economiştilor din diferite timpuri, studiul în cauză este actual atât din punct de vedere teoretic, cât şi din punct de vedere aplicativ.
O atenţie deosebită în cadrul studiului este acordată sistemului de gestionare a activelor curente aferente întreprinderilor din sistemul cooperaţiei de consum, deoarece elaborarea şi promovarea acestuia trebuie să fie bazată pe estimarea performanţelor funcţionării agenţilor economici şi pe o evaluare a efectelor şi deciziilor asupra volumului activelor curente. În scopul realizării obiectivelor cercetării şi a sarcinilor propuse, au fost extinse şi aprofundate investigaţiile privind conceptul de active curente, au fost identificate oportunităţile de finanţare a acestora, s-au documentat modelele de gestiune şi a fost efectuată o evaluare a eficienţei utilizării activelor curente, precum şi impactul lor asupra rezultatelor financiare.
Concomitent, se atrage atenţie asupra aspectelor economico-financiare de gestiune a activelor curente, făcându-se referire în acest sens la posibilitatea atragerii noilor membri cooperatori în activitatea structurilor cooperatiste, precum şi apelul la împrumuturi de la populaţie. În contextul acestor idei, în teză este propus un sistem complex de indicatori aferenţi funcţionării activelor curente, care include şi noţiunea de imobilizare a acestora. În acelaşi timp, în lucrare este elaborată metodologia estimării modului de utilizare a activelor curente, ţinându-se cont de factorul inflaţiei.
Concluziile şi recomandările formulate determină valoarea practică a tezei, au fost propuse pentru implementare şi folosite în activitatea întreprinderilor cooperatiste din Republica Moldova, ceea ce contribuie la sporirea eficienţei utilizării elementelor componente ale activelor curente şi ca rezultat – la desăvârşirea mecanismului de funcţionare a acestora.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: