|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 decembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 32:378 (043.3)
|
Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze cultura politică a studenţilor din Republica Moldova. Pentru constituirea unui regim politic democratic, cultura politică are un rol fundamental, deoarece ritmul reformelor democratice şi caracterul lor depind în mare măsură de nivelul de dezvoltare şi tipul de cultură politică. Speranţele de schimbare pozitivă a culturii politice sunt legate mai ales de tineret, în mod special, de studenţi, de viitoarea intelectualitate a societăţii. În cadrul acestui studiu au fost cercetate caracteristicile şi problemele de formare ale culturii politice a studenţilor din Republica Moldova.
În primul capitol, este realizată o analiză teoretico-metodologică a fenomenului culturii politice. S-au stabilit semnificaţiile conceptuale şi structurale ale culturii politice. Au fost analizate aspectele tipologice şi de rol ale culturii politice în perioada de tranziţie. Noţiunea „cultură politică” a fost vizată ca o noţiune interdisciplinară. S-au studiat etapele dezvoltării teoriei culturii politice, şi concepţiile dominante ale culturii politice. De asemenea, au fost cercetate funcţiile culturii politice şi particularităţile acestora în perioada de tranziţie şi influenţele reciproce dintre cultura politică şi alte fenomene sociale.
În cel de-al doilea capitol, s-a studiat specificul socio-demografic al studenţilor ca purtători ai culturii politice. O atenţie aparte este acordată categoriei „studenţi”, care este utilizată în această lucrare pentru a-i desemna doar pe acei tineri, care îşi fac studiile în instituţii superioare de învăţământ, cu frecvenţă la zi. Au fost cercetate particularităţile studenţilor ca putători ai culturii politice. S-a realizat cercetarea contextului socio-politic în care se formează, funcţionează şi se dezvoltă cultura politică a studenţilor din Republica Moldova. Au fost analizate trăsăturile principale ale culturii politice a studenţilor moldoveni în perioada de tranziţie
În cel de-al treilea capitol, a fost studiată socializarea politică, ca modalitate de constituire a culturii politice a studenţilor. Este făcută o încercare de a determina rolul instituţiei de învăţământ superior şi a ştiinţelor politice în formarea culturii politice a studenţilor prin prisma Procesului Bologna şi a europenizării.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: