|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 martie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 aprilie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 342 (043.3)
|
Teza de doctor, conţinând o analiză complexă a naturii juridice a teritoriului, vine să contureze cele mai generale idei, ipoteze şi afirmaţii privind rolul teritoriului în constituirea şi dezvoltarea formaţiunilor statale, în declanşarea dreptului de a dispune în mod plenipotenţiar şi nestingherit de nimeni de teritoriul pe care a evoluat şi s-a dezvoltat naţiunea, de integritatea acordată teritoriului statului prin diferite norme ale dreptului internaţional.
S-a argumentat din punct de vedere ştiinţific că teritoriul constituie cadrul natural, geografic al suveranităţii, precum şi a structurii de stat, identificând-se funcţiile pe care le îndeplineşte teritoriul în acest scop. Natura juridică a teritoriului nu poate fi desprinsă de rolul pe care acesta îl are, iar rolul teritoriului este sinteza calitativă a funcţiilor pe care acesta le îndeplineşte. Orice modificări a teritoriului statului sunt admisibile numai dacă au la bază voinţa suverană a naţiunii sau a poporului care locuieşte pe acest teritoriu.
Necesitatea studierii şi cunoaşterii statului juridic al teritoriului se impune pentru a putea determina cu mai multă precizie dacă o anumită societate umană poate fi considerată ca stat şi dacă comunitatea respectivă dispune de dreptul suveran asupra teritoriului respectiv, de asemenea, pentru a putea identifica categoriile de drepturi de care dispun minorităţile naţionale asupra teritoriului pe care locuiesc.
S-a accentuat necesitatea şi posibilitatea soluţionării diferitor conflicte teritoriale nu prin violenţă şi sfidare a normelor dreptului internaţional, dar prin acordarea unor statute juridice speciale. S-au evidenţiat drepturile de care dispun minorităţile naţionale în Republica Moldova, inclusiv găgăuzii, precum şi minorităţile care locuiesc pe parte stângă a râului Nistru de a dispune de teritorii în baza autonomiei administrative şi culturale.
Studiul complex a problemelor ce ţin de organizarea administrativă judicioasă a teritoriului Republicii Moldova a scos în vileag neajunsurile existente în domeniul respectiv şi a permis argumentarea necesităţii implementării politicii de regionalizare, aceasta fiind un imperativ al aderării la comunitatea statelor europene.
Rezultatele cercetării şi concluziile teoretice formulate pot fi utilizate la perfecţionarea cadrului legislativ pentru acordarea unui statut juridic special Transnistriei, unei organizări judicioase a teritoriului sub aspect administrativ. De asemenea, rezultatele investigaţiei pot fi folosite în procesul ştiinţifico-didactic, pentru cadrele didactice universitare, doctoranzi, masteranzi şi studenţi, precum şi pentru toţi cei care se interesează de problemele naturii juridice a teritoriului statului în scopul aprofundării şi dezvoltării acestor concepte.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: