|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 17 decembrie 2009 Autoreferat![]() |
Prezenta lucrare este consacrată unui subiect fundamental al pieţei bancare şi anume reglementării, supravegherii şi aplicării sancţiunilor administrative în sfera financiar-bancară de către autorităţile centrale ale statului, împuternicite cu aceste prerogative. Credibilitatea demersului ştiinţific este conferită şi de faptul că se face un studiu de drept teoretico-aplicativ al particularităţilor de aplicare a sancţiunilor administrative în sfera bancară. Noutatea ştiinţifică a temei investigate rezultă şi din sarcinile majore pe care şi le pune astăzi ştiinţa dreptului în vederea soluţionării problemei unei reglementări juridice eficiente a sferei bancare.
În conţinutul acestei lucrări se face sinteza unui complex de probleme teoretico-practice şi aplicative, cu enunţarea celor mai noi idei în materie de reglementare juridică, supraveghere şi sancţionare juridică administrativă în domeniul sferei bancare. În prezenta lucrare s-a încercat elucidarea problemelor existente în calificarea atribuţiilor de supraveghere şi sancţionare juridică administrativă în sfera financiar-bancară de către diverse autorităţi de reglementare juridică, dar, în mod special, de către Banca Naţionala a Moldovei. Edificarea unui sistem relativ perfect de reglementare juridică, supraveghere şi sancţionare juridică administrativă în sfera bancară de către Banca Naţională a Moldovei şi alte autorităţi competente va permite stabilirea unor reguli clare de activitate pentru toţi participanţii profesionişti în sfera bancară şi, în ultimă instanţă, va revigora practicile bancare, aducând prin aceasta investiţii în Republica Moldova.
Ideea de bază relevată în conţinutul lucrării este că Banca Naţională a Moldovei are un rol decisiv în reglementarea, supravegherea şi aplicarea sancţiunilor administrative în sfera bancară, deşi la acest capitol au fost relevate anumite rezerve. În procesul de enunţare a conţinutului juridic al acestor particularităţi este utilizat un şir de surse de specialitate din Republica Moldova, România, Rusia, Uniunea Europeană etc. În lucrare sunt expuse o serie de concluzii şi recomandări ştiinţifice, care au menirea să îmbunătăţească situaţia din sfera bancară. Având în vedere orientarea spre integrarea europeană în care este antrenată Republica Moldova, Banca Naţională a Moldovei trebuie să-şi propună înlocuirea legislaţiei în materia supravegherii şi sancţionării administrative cu una vădit proeuropeană.
Concluziile şi recomandările ştiinţifice, formulate în încheierea tezei, ţin atât de planul interpretativ, cât şi de cel legislativ. Rezultatele acestei lucrări pot servi atât pentru eventualele modificări în legislaţie, cât şi în calitate de materiale de instruire pentru specialiştii în domeniul dreptului şi al celor ce activează în sfera financiar-bancară.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: