|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 noiembrie 2009 Autoreferat![]() |
Teza de doctor habilitat în filologie cu tema: Studiu asupra îmbinărilor de cuvinte în limba română este consacrată problemei îmbinărilor de cuvinte în limba română, care, de obicei, sînt tratate ca unităţi sintactice nominative, nepredicative, constituite din două cuvinte de sine stătătoare, corelate între ele printr-un raport de subordonare. Pornind de la această informaţie, ne-am propus mai întîi de toate să verificăm dacă într-adevăr ÎC sînt unităţi ale sintaxei limbii şi, dacă da, care este potenţialul lor funcţional. În vederea realizării acestei sarcini, ne-am conformat rigorilor cercetării ştiinţifice şi am împărţit întregul act al cercetării în două etape: prereflexivă şi postreflexivă. În etapa prereflexivă, adică empirică, am identificat în vorbirea scrisă şi orală entităţile sintactice, care cad sub incidenţa definiţiei de mai sus, altfel spus, am delimitat ÎC de celelalte unităţi ale limbii. Dat fiind că sub aspect cantitativ ÎC tind spre infinit, în urma unor reflecţii am procedat la eliminarea treptată din componenţa lor a elementelor neconstitutive, neobligatorii pentru integritatea lor semantică şi structurală. Punînd la bază principiul omogenităţii semantico-structurale, am grupat entităţile sintactice, reduse la minimul finit, suficient şi obligatoriu, în clase. Examinate din punctul de vedere al organizării sistemice, s-a constatat că aceste 15 clase de ÎC se prezintă ca realizări (obiectivări, materializări) ale unor sisteme. Comparate cu clasele respective de enunţuri, s-a dovedit că, dacă facem abstracţie de elementele purtătoare a funcţiilor de S şi P, carcasele relaţionale ale celor două tipuri de entităţi sintactice sînt identice, cu singura deosebire: una este actualizată, dinamică, personalizată, comunicativă, iar cealaltă este depersonalizată, statică, nominativă.
Deoarece clasele de ÎC se caracterizează şi ele printr-o diversitatea infinită, am procedat la obţinerea esenţelor acestor clase, pe care le-am fixat în termen de Sintagmă şi care se prezintă ca o totalitate a funcţiilor sintactice realizate în cadrul fiecărei clase.
Manipulînd (operînd) cu sintagma, noi părăsim faza cercetării empirice şi trecem în etapa postreflexivă; avansăm în „împărăţia” gîndirii raţionale, eliberate de materia sesizabilă a limbii.
În urma analizei comparative (confruntative), structural-componenţiale şi seman¬tico-contextuale, am scos în evidenţă atît deosebirile şi diferenţele fundamentale, existente între cele 15 clase de ÎC inventariate, cît şi unele asemănări observabile, care le apropie.
În cercetare au fost tratate diverse probleme cu scopul de a explicita o serie de aspecte, chestiuni, în viziunea noastră – principiale şi fundamentale – specifice feno¬menului sintactic desemnat cu termenul de ÎC. Prin această cercetare noi am reuşit să consolidăm şi mai mult temelia ştiinţei tradiţionale, care se numeşte sintaxa clasică.
În cercetarea dată am căutat, prin utilizarea diverselor modalităţi, să demonstrăm existenţa mai multor clase de îmbinări de cuvinte omogene ca entităţi individuale, care, fiecare în parte, reprezintă veritabile subsisteme individuale, constituite din elemenete obligatorii şi relaţii (raporturi) sintagmatice de interdependenţă, care şi asigură existenţa şi funcţionarea fiecărui sistem (subsistem) ca atare.
Soluţionarea acestei probleme fundamentale s-a dovedit posibilă doar în urma conştientizării faptului că succesul cercetării (al oricărei cercetări ştiinţifice) depinde de faptul în ce măsură vom şti să ne folosim de busola epistemologică a cărei menire specială este să înlesnească obţinerea adevărului ştiinţific.
Din bogatul arsenal de procedee preconizate de teoria generală a cunoaşterii s-a recurs mai ales la analiză şi sinteză, la dihotomizări (ontic/gnostic, concret/abstract, fenomen/esenţă, particular/general, concret senzorial/abstract raţional), inclusiv la delimitarea strictă dintre sintaxologia empirică şi sintaxologia teoretică.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: