|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 aprilie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2010 Autoreferat![]() |
Domeniul de studiu – filologie, jurnalism şi ştiinţe ale comunicării.
Scopul ţi obiectivele lucrării rezidă în elucidarea aspectului pragmatic şi semantico-lingvistic al construcţiilor implicite utilizate în discursul politic, inclusiv manifestările acestuia în textul şi enunţul politic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică este determinată de faptul că problematica privind dimensiunile implicitului în discursul politic este una puţin dezbătută în spaţiul ştiinţific comunicaţional internaţional, iar în cel autohton, la acest compartiment atestăm, de fapt, un vacuum ştiinţific. În acest context, lucrarea propusă reprezintă o primă investigaţie de amploare a construcţiilor implicite în materie discursivă şi efectele pe care le creează acestea. Este prima lucrare în spaţiul investigativ autohton care pune accentul pe o paradigmă ce s-ar părea îngustă în ştiinţa discursivităţii, dar care are un impact enorm asupra perceperii discursului politic de către public. Pentru prima dată implicitul este prezentat ca o structură cognitivă a sensului literal în discursul politic, fapt ce contravine tezelor lansate anterior despre aspectul suplimentar – nespus – al construcţiilor implicite. Sunt elucidate tehnicile de decodificare a implicitului prin prisma competenţelor logice şi enciclopedice ale receptorului. Lucrarea aruncă lumină şi asupra unor aspecte ce ţin de tendinţele şi perspectiva discursivităţii politice într-o societate comunicaţională în proces de desăvârşire, cum este cazul Republicii Moldova.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării constă în analiza aparatului categorial al discursului politic şi analiza teoriilor conceptuale despre conţinuturile implicite în discursul politic. Au fost introduse în circuitul ştiinţific autohton un şir de teorii şi concepte, sistematizate şi completate cu analiza realităţii implicitului în discursul politic autohton.
Rezultatele studiului pot fi implementate în cadrul cursurilor universitare: „Teoria comunicării”, „Sociolingvistica”,”Comunicarea politică”, „Retorica”, „Sociologia comunicării”, de asemenea, în cadrul unor cursuri specializate destinate studierii tehnicilor discursive, precum „Dezbateri electorale”. Totodată, rezultatele prezentului studiu pot fi aplicate în predarea cursurilor pentru studenţii Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, materializate în cursul” „Specificul conectărilor argumentative în construirea discursului politic”, inclusiv pentru cursurile de perfecţionare a specialiştilor în materie de comunicare. Unele compartimente ale tezei pot servi drept puncte de reper pentru specialiştii în relaţiile publice. Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Studiul practic al lucrării a fost implementat în şedinţele Şcolii doctorale, Universitatea Sorbona, Paris IV, note de curs pentru studenţii USM la disciplina „Stilistică şi Traducere” şi „Sociolingvistică”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: