|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 iulie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Teză de doctor în chimie. Chişinău, 2010. Introducere, trei capitole, concluzii, bibliografia din 218 denumiri, 116 pagini text de bază, 46 figuri, 5 scheme şi 15 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 21 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu şi obiectivele tezei. În lucrare s-a urmărit scopul de a efectua sinteza şi studiul prin diferite metode chimice şi fizico-chimice a unor complecşi oxo-trinucleari de Fe(III), precum şi ai elementelor de tip 4f cu acidul 2-furancarboxilic. Soluţionarea problemelor expuse a solicitat stabilirea următoarelor obiective: perfecţionarea metodelor de sinteză a carboxilaţilor cunoscute din literatură; elaborarea unor noi procedee de sinteză; obţinerea şi studiul unor noi complecşi homo- şi heteronucleari de tip d, d-d, f, f-s; sinteza şi studiul nanoparticulelor în baza furoaţilor de Fe(III); obţinerea combinaţiilor complexe cu proprietăţi biologic-active pronunţate.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. În baza acidului 2-furancarboxilic, au fost sintetizaţi şi studiaţi 36 complecşi homo- şi heteronucleari noi. A fost pus în evidenţă un nou procedeu de sinteză a combinaţiilor complexe heteronucleare ale lantanidelor cu formula generală {[Ln2MII(C5H3O3)8(H2O)4]}n, unde Ln = metal 4f; M = Sr2+, Ba2+. S-a demonstrat faptul că în aceste sisteme se realizează 5 moduri diferite de coordinare a acidului 2-furancarboxilic. De asemenea, a fost stabilită influenţa geometriei poliedrului generatorului de complex asupra proprietăţilor magnetice în clusterii gadoliniului(III). S-a elaborat şi realizat o metodă de sinteză a nanoparticulelor pe baza furoaţilor de Fe(III). Au fost puse în evidenţă proprietăţile biologic-active ale compuşilor μ3-oxo homo- şi heterotrinucleari ai Fe(III) cu acidul 2-furancarboxilic.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele teoretice şi experimentale obţinute prin studiul proprietăţilor magnetice ale clusterilor de tip f-s permit lărgirea cunoştinţelor privind natura interacţiunii magnetice de schimb, aceasta având o deosebită importanţă pentru înţelegerea proprietăţilor pe care le posedă materialele magnetice. Importanţa practică constă în posibilitatea folosirii metodelor elaborate de sinteză a carboxilaţilor de tip f-s în chimia preparativă pentru obţinerea unor noi complecşi cu proprietăţi preconizate. Au fost evidenţiate condiţiile optime pentru sinteza nanoparticulelor de γ-Fe2O3, în calitate de surfactant utilizând uleiul de floarea soarelui. Compuşii polinucleari ai Fe(III) cu acid 2-furancarboxilic posedă proprietăţi de biostimulatori ai productivităţii cianobacteriei Spirulina platensis şi procesului de biosinteză a catalazei, precum şi proprietăţi antituberculoase.