|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 septembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei constă din introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări, adnotări în limbile română, engleză şi rusă, bibliografie din 496 surse, 149 pagini a părţii de bază, cu 28 anexe.
Rezultatele obţinute au fost publicate în 6 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu se referă la Istoria românilor şi urmăreşte scopul elucidării evoluţiei Bisericii ortodoxe din Basarabia între 1882-1918.
Obiectivele tezei vizează prezentarea cadrului bisericesc basarabean de la sfârşitul secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea în contextul cercetărilor istorice; examinarea administraţiei bisericeşti în eparhia Chişinăului şi Hotinului în perioada anilor 1882–1918; analiza problemelor abordate în cadrul congreselor eparhiale cu privire la administrarea bisericească din Basarabia; cercetarea activităţii vieţii monahale şi relevarea rolului bisericilor şi mănăstirilor în procesul de menţinere şi păstrare a specificului naţional al românilor basarabeni; elucidarea activităţii didactice şi misionare a clerului basarabean, a rolului acestuia în combaterea „sectelor”; relevarea contribuţiei preoţimii basarabene la mişcarea naţională din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării constă în elucidarea complexă a vieţii bisericeşti din Basarabia, cuprinzând componentele esenţiale – administraţia, clerul şi enoriaşii. Lucrarea pune în circuitul ştiinţific materiale, informaţii şi date despre activitatea bisericii şi clerului basarabean, care au permis aprecierea rolului preoţimii în cadrul activităţii misionare, în organele administrative eparhiale, în mişcarea naţională de la începutul secolului al XX-lea.
Semnificaţia teoretică a lucrării se exprimă în argumentarea ştiinţifică a rezultatelor şi concluziilor obţinute în cadrul investigaţiei vieţii bisericeşti din Basarabia între 1882-1918.
Valoarea aplicativă a lucrării. Teza şi studiile publicate pot fi folosite la elaborarea unor lucrări de sinteză, a unor cursuri universitare la istoria culturii naţionale pentru facultăţile de istorie şi de teologie. Rezultatele cercetării sunt aplicate în cadrul orelor de istorie la liceul teoretic N Iorga. Materialele tezei pot fi utile pentru elaborarea unor cursuri opţionale, cu caracter mai îngust, consacrate istoriei bisericii naţionale şi universale. Valoarea investigaţiilor sporeşte în prezent şi în contextul dezbaterilor publice, iniţiate de cercurile bisericeşti din Republica Moldova, cu privire la necesitatea predări religiei în şcoală
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: