|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 octombrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2011 Autoreferat![]() ![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 349 de titluri, 7 anexe, 150 de pagini de text de bază, 10 figuri grafice şi 53 de tabele.
Numărul de publicaţii la temă. Rezultatele obţinute sunt publicate în 21 lucrări ştiinţifice şi în 7 manuale.
Domeniul de studiu: etnologia şi antropologia culturală.
Scopul lucrării: a fundamenta o abordare conceptuală a studierii limbii, literaturii şi folclorului bulgar ca mijloc de identificare etnoculturală în condiţiile mediului de învăţământ policultural din Republica Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării rezidă în abordarea interdisciplinară, în complex a identităţii etnice a generaţiei tinere de bulgari din Republica Moldova şi a problemei păstrării şi dezvoltării ei la etapa contemporană. Până în prezent, interpretarea mecanismelor de transmitere şi dezvoltare a identităţii etnice în condiţiile diasporei într-un mediu de învăţământ polietnic prin intermediul studierii limbii şi literaturii materne încă nu a constituit obiectul unei cercetări monografice.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Pentru prima dată se propune o abordare a limbii şi literaturii bulgare ca mijloc de transmitere a sensurilor culturii materne în sistemul şi tipologia imaginilor-simboluri exprimate prîn Dialogul culturilor. Perspectiva de abordare a problemei permite să fie înlăturat decalajului, ce există în mod obiectiv, dintre etnocentrismul iminent al etnoliteraturii şi sarcinile statului policultural, îndreptate împotriva etnocentrismului în esenţă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele investigaţiei au fost utilizate la
elaborarea a 7 manuale de limba şi literatura bulgară pentru bulgarii din diasporă, la
modernizarea curriculum-ului, la prelegerile de etnopedagogie pentru studenţii de la facultăţile
pedagogice şi la cursurile de reciclare a profesorilor.