|
StatutTeza a fost susţinută pe 4 octombrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 noiembrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bib¬lio¬grafia din 181 numiri, 14 anexe. Volumul lucrării cuprinde 139 pagini de text de bază, 25 figuri, 20 tabele şi 28 formule. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: protecţia socială de stat
Scopul şi obiectivele lucrării: analiza concepţiilor teoretice privind protecţia socială de stat; Sistematizarea criteriilor de clasificare ale modele¬lor de asigurări sociale de stat; analiza organizării economico-financiare a siste¬me¬lor de pensii pentru limita de vârstă în ţările lumii; sinteza rezul¬tatelor refor¬melor inovatoare ale Sistemelor de pensii pentru limita de vârstă în spa¬ţiul comunitar european; aprecierea funcţionalităţilor Sistemului de Asi¬gu¬rări Sociale de Stat din Republica Moldova; aprecierea disponibilităţilor Fondului naţional de pensii pentru limita de vârstă; elaborarea mode¬lului econometric care determină influenţa factorilor asupra Fondului de pensii pentru limita de vârstă; cuantificarea deficitului/excedentului Fondu¬lui naţional de pensii pentru limita de vârstă din R. Moldova; elaborarea recomandărilor în vederea reformării Sistemului de pensii pentru limita de vârstă din RM.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: aprofundarea conceptului protecţiei sociale de stat în Republica Moldova; sistematizarea conceptelor privind Mo¬de¬lul Social European; elaborarea conceptului de Fond de pensii pentru limita de vârstă, caracteristic Republicii Moldova; elaborarea formulei de cuantificare a dezechilibrului Fondului naţional de pensii pentru limita de vârstă; Elaborarea modelului econometric de dimensionare a deficitului Fondului naţional de pensii pentru limita de vârstă; determinarea măsurilor de optimizare a Sistemului de pensii pentru limita de vârstă din Republica Moldova în vederea eficientizării protecţiei sociale de stat.
Semnificaţia teoretică: generalizarea concepţiilor teoretice, concluzii¬le şi recomandările realizate fundamentează cercetările ştiinţifice adiţionale în domeniul investigat, totodată, rezultatele cercetărilor efectuate pot fi utili¬zate în vederea optimizării legislaţiei Republicii Moldova în sfera socială.
Valoarea aplicativă a lucrării rezidă din recomandările propuse, care pot fi aplicate în activitatea practică a diferitelor instituţii publice implicate în organizarea şi cercetarea protecţiei sociale de stat din Republica Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: