|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 februarie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 martie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie din 192 titluri, 14 anexe, 150 pagini text de bază, 38 desene, 9 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studii: Pedagogie. Teoria şi metodologia instruirii (Informatica).
Scopul cercetării: elaborarea metodologiei de aplicare şi corelare a strategiilor didactice interactive şi a mijloacelor informatizate în vederea profesionalizării formării iniţiale a profesorilor de informatică.
Obiectivele de cercetare: (1) Analiza situaţiei existente în formarea profesorilor de informatică şi argumentarea necesităţii profesionalizării formării; (2) Fundamentarea teoretică a modelului general de predare-învăţare a disciplinelor informatice; (3) Elaborarea metodologiei de aplicare a modelului general de predare-învăţare a disciplinelor informatice, utilizând SÎP; (4) Elaborarea modelului didactic de profesionalizare a formării iniţiale a profesorilor de informatică în medii informatizate prin strategii interactive; (5) Validarea prin experiment pedagogic a modelului şi metodologiei elaborate în cadrul disciplinei „Gestiunea informaţiei”.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării: în baza concepţiei formării profesorilor de informatică centrată pe student, a fost modelat procesul de profesionalizare a formării prin componenta disciplinară, care se deosebeşte de modelele existente prin scopul propus – profesionalizarea formării; modurile de selectare a conţinuturilor; teoriile învăţării; aplicarea unor principii didactice noi; combinarea învăţământului prezenţial şi la distanţă.
Semnificaţia teoretică a cercetării: constă în extinderea arsenalului de abordări, strategii şi mijloace de formare iniţială a profesorilor de informatică. În teză este soluţionată problema profesionalizării formării iniţiale a profesorilor de informatică, care reprezintă o problemă ştiinţifică importantă în domeniul didacticii informaticii.
Valoarea aplicativă a lucrării: posibilitatea implementării metodologiei de utilizare a SÎP în practica educaţională de formare a cadrelor didactice.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: SÎP este utilizată în predarea unui şir de discipline la Facultatea de Tehnică, Fizică, Matematică şi Informatică a USB.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: