|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 iunie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() |
Teza are următoarea sctructură: introducere, cinci capitole, concluzii şi recomandări practice, bibliografia din 159 numiri, nouă anexe, 126 pagini text de bază, 19 desene, şase tabele. Rezultatele obţinute se conţin în 21 lucrări ştiinţifice.
Obiectul studiului sunt persoanele cu probleme de sănătate mintală, rudele şi familiile lor, prestatorii de servicii de sănătate mintală – medicali şi sociali din Republica Moldova.
Scopul lucrării: Evaluarea necesităţilor în asistenţă a bolnavilor cu tulburări psihice şi activităţilor furnizorilor serviciilor de sănătate mintală pentru elaborarea unui model de servicii comunitare de sănătate mintală pentru acest grup de bolnavi.
Obiectivele lucrării: 1. Determinarea necesităţilor în asistenţă şi îngrijire a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, a familiei şi rudelor lor; 2. Studierea opiniei furnizorilor despre calitatea serviciilor prestate de sănătate şi a celor sociale; 3. Evaluarea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală existente în Republica Moldova; 4. Elaborarea unui model de servicii comunitare în acordarea asistenţei comunitare pentru bolnavi cu boli psihice.
Metodologia cercetării ştiinţifice descrisă în lucrarea de faţă, după caracterul său este de tip descriptiv şi permite descrierea problemei în funcţie de timp, persoană şi spaţiu. După volum a fost efectuat studiul integral în baza datelor statistice oficiale şi studiu selectiv. Pentru determinarea aspectelor medico-sociale a tulburărilor psihice a fost elaborat un chestionar special.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică:pentru prima dată în Republica Moldova s-a efectuat: a) evaluarea serviciilor de Sănătate Mintală; b) determinarea aspectelor medico-sociale ale bolnavilor cu dereglări psihice, a familiei şi rudelor lor; c) analiza opiniei furnizorilor despre serviciile medicale şi sociale prestate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală; d) argumentarea serviciilor comunitare de sănătate mintală.
Semnificaţia teoretică: Rezultatele cercetării pot fi utilizate de către organele politice de conducere din domeniul medical şi social, de manageri, profesionişti din domeniu, medici de familie, în domeniul promovării sănătăţii mintale, educaţiei incluzive şi incluziunii sociale, pentru deinstituţionalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Valoarea aplicativă: Modelul centrului comunitar de sănătate mintală, programul de reabilitare psihosocială şi sistema de dezvoltare a serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru persoanele cu tulburări psihice propuse în teza poate fi implementat în RM.
Implementarea rezultatelor: Rezultatele cercetării sunt utilizate în Programul naţional privind sănătatea mintală pentru anii 2007-2011, la elaborarea actelor normative privind serviciile comunitare de sănătate mintală şi integrarea acestora în sistema generala a sănătăţii, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova „Cu privire la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală” nr.8 din 17.01.2009 şi la elaborarea programelor analitice universitare şi postuniversitare.