|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 iunie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei. Teza constă din introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 179 de titluri, 14 anexe, 124 de pagini de text de bază, 34 de tabele şi 10 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei îl constituie analiza sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, a problemelor existente în sistem şi elaborarea în baza dovezilor ştiinţifice a recomandărilor pentru perfecţionarea sistemului AOAM.
Scopul cercetării constă în în evaluarea aspectelor medico-sociale, economice şi juridice ale implementării asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală şi trasarea unor noi metode de soluţionare a problemelor actuale caracteristice acestui sistem.
Obiectivele cercetării: analiza sistemelor de asigurări de sănătate şi eficienţei lor; estimarea efectelor economice, aranjamentelor de dirijare şi a impactului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală asupra nivelului de sănătate a populaţiei; evaluarea aspectelor juridice ale implementării AOAM; argumentarea metodelor de soluţionare a unor probleme actuale caracteristice acestui sistem.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a investigaţiei consta în cercetarea în premieră a efectelor economice, juridice şi de sănătate a populaţiei ca urmare a implementării asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, cu elaborarea unor noi metode de eficientizare a activităţii structurilor sistemului naţional de sănătate publică. În baza unei metodologii originale a fost cuantificată opinia mai multor experţi şi parteneri din sistemul AOAM, iar rezultatele obţinute sau folosit la fundamentarea direcţiilor de dezvoltare a sistemului de AOAM pe termen mediu.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării constă în studierea desfăşurării diferitor modele de asigurări medicale obligatorii în mai multe ţări, analiza şi argumentarea unor concluzii ce ţin de rezultatele activităţii instituţiilor medico-sanitare în anii 1998-2009, aspecte ale acumulării fondurilor AOAM, modalitatea de acoperire a populaţiei cu asigurări medicale obligatorii, studierea legislaţiei din domeniu. Au fost identificate probleme apărute pe parcursul implementării AOAM, neregularităţile în aprecierea rezultatelor de activitate în noile condiţii şi aduse argumente de revizuire şi modificare a actelor legislative şi normative, modificarea mecanismelor de contractare a serviciilor medicale de calitate, de gestionare economicofinanciară a fondurilor, de aplicare a pârghiilor pentru acoperirea universală cu servicii medicale de bază, înrolarea activă a populaţiei în sistemul de asigurări medicale obligatorii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării au fost utilizate la
elaborarea şi implementarea unui şir de acte normative, printre care: Legile pentru modificarea şi
completarea unor acte legislative nr.286-XVI din 20.12.2007 şi nr.259-XVI din 05.12.2008;
Legile fondurilor AOAM pe anii 2008-2010; Legea nr.22-XVI din 03.02.2009 prin care au fost
asigurate din contul statului persoanele din familiile care beneficiază de ajutor social; Legea
nr.108-XVIII din 17.12.2009, care permite persoanelor neasigurate de a beneficia de un pachet
minim de servicii medicale; Programului unic al AOAM pe anul 2007, aprobat prin HG nr.1480
din 25.12.06; Instrucţiunea cu privire la înregistrarea populaţiei în instituţia medico-sanitară ce
prestează asistenţă medicală primară în cadrul AOAM (Ordinul comun al MS şi CNAM
nr.316/138-A din 04.08.08). Rezultatele studiului servesc în calitate de material didactic pentru
instruirea universitară şi postuniversitară a cadrelor medicale.