|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 decembrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 16 februarie 2012 Autoreferat![]() |
Domeniul de studiu. Analiza situatiei macroeconomice, în Europa de Sud-Est, este efectuata cu ajutorul metodelor statisticii macroeconomice, descriptive si inferentiale.
Scopul lucrarii. În lucrare, se studiaza dezvoltarea economica si relatiile regionale în Europa de Sud-Est, în contextul fenomenelor economice si al evenimentelor socio-politice a tranzitiei.
Obiectivele cercetarii. Prin studierea situatiei economice, în Europa de Sud-Est, se urmareste analiza evolutiei economice în perioada de tranzitie si explicarea relatiilor economice regionale prin determinantii economici, precum dezvoltarea economica, orientarea si calitatea comertului, si prin factorii socio-politici, precum concentrarea etno-lingvistica si conflictele armate.
Metodologia folosita. Analiza situatiei economice este efectuata cu ajutorul agregatelor macroeconomice, precum PIB, PIN, VNB, exportul net. Analiza schimburilor externe sud-est europene cu bunuri si servicii este facuta utilizând indicatorii comerciali si, pentru evaluarea acestor fluxuri, se foloseste modelul de gravitatie, estimat prin metoda Poisson.
Noutatea stiintifica. Aspectul novator al prezentei cercetari consta în studierea rolului factorilor economici si socio-politici pentru integrarea economica în Europa de Sud-Est. Analiza economica a regiunii denota gradul relativ scazut al aprofundarii cooperarii interstatale si evidentiaza necesitatea integrarii regionale. Pe lânga factorii economici, se studiaza determinantii socio-politici ai relatiilor economice regionale, conditionati de evenimentele din anii 1990. În acest context, trebuie mentionata importanta structurii sociale, pentru dezvoltarea evenimentelor politice, care a avut consecinte directe asupra relatiilor economice regionale. Estimarea conjuncturii unei societati, din acest punct de vedere a fost putin studiata în cazul Europei de Sud-Est si permite evaluarea rolului mediului societal pentru dezvoltarea relatiilor economice din regiune.
Valoarea aplicativa. Evidentiind impactul factorilor socio-politici regionali si în baza rezultatelor obtinute, reformele institutionale vizând încadrarea si promovarea relatiilor sociale interstatale ar putea favoriza dezvoltarea relatiilor economice regionale.
Structura tezei. Continutul de baza al tezei cuprinde trei capitole. Volumul total este de 221 pagini, dintre care compartimentele de baza (pâna la bibliografie) reprezinta 135 pagini. Bibliografia contine 257 surse. Rezultatele sunt publicate în reviste de specialitate din Republica Moldova si de peste hotare.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: