|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 februarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 mai 2012 Autoreferat![]() ![]() |
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 246 de titluri, 3 anexe, 138 de pagini de text de bază, 15 tabele, 6 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 16 lucrări ştiinţifice.
Cuvinte-cheie: etapă transformărilor sociale, etnicitate, identitate etnică, identificare etnică, semne etnodiferenţiale, socializare, viziuni etnosociale, factori cognitivi şi sociali de formare a identităţii etnice.
Domeniul de studiu: etnologie, psihologie etnică, sociologie etnică, psihologie socială, antropologie culturală şi istorică.
Scopul şi obiectivele tezei: definirea particularităţilor procesului de formare a identităţii etnice şi a concepţiilor etnice în mediul elevilor din şcolile cu predare în limba rusă din municipiul Chişinău, inclusiv din clasele cu studierea limbii ucrainene. În acest scop se efectuează o analiză teoreticometodologică a fenomenului identităţii etnice şi o cercetare empirică a formării identităţii etnice şi a viziunii etnice în grupuri de elevi ruşi şi ucraineni.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică rezidă în realizarea pentru prima dată în Republica Moldova a cercetărilor empirice privind procesul de formare a identităţii etnice la elevii de vârsta până la 13 ani în perioada de transformare a structurii sociale. De asemenea, se întreprinde o analiză aprofundată a fenomenului etnicităţii din perspectiva interdisciplinarităţii.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în studierea procesului de formare a identităţii etnice la elevi din mun. Chişinău la etapă contemporană.
Semnificaţia teoretică: consistă în elucidarea şi caracterizarea etapelor de formare a identităţii etnice în funcţie de vârstă şi grup etnic; evidenţierea relaţiei dintre procesul de identificare etnică de stadiile de dezvoltare cognitivă şi de totalitatea factorilor sociali; abordarea interdisciplinară a studierii identităţii etnice.
Valoarea aplicativă a investigaţiei constă în posibilitatea utilizării rezultatelor obţinute în
programe de organizare a activităţilor educative în diferite grupuri etnice, predarea unor cursuri speciale
cu problematica respectivă atât în instituţii preuniversitare, cât şi în cele universitare , cu scopul de a
educa relaţii interetnice tolerante în societate.