|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 iunie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 octombrie 2012 Autoreferat![]() TezaCZU 355.72(498)+94(498)1914/1919(043.2)
|
Structura tezei constă în introducere, cinci capitole, concluzii şi recomandări, adnotări în limbile română, engleză, rusă, franceză, bibliografie din 206 surse, 150 pagini a părţii de bază, cu 12 anexe.
Rezultatele au fost publicate în 16 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: se referă la Istoria românilor şi urmăreşte activitatea serviciului sanitar militar între 1914-1919.
Scopul şi obiectivele tezei: 1) prezentarea cadrului general, politic, instituţional, social-economic şi specific (militar, igienico-sanitar) din anii 1914-1919; 2) analiza problemelor cu care s-a confruntat serviciul sanitar al armatei, pe parcursul diferitelor etape ale misiunii sale; 3) evaluarea modului cum a corespuns organigrama acestui serviciu provocărilor ridicate de greutăţile războiului; 4) evidenţierea rolului jucat de către o serie de personalităţii în evoluţia Serviciului sanitar militar; 5) citarea unor date numerice, orientative, cu rol de bilanţ, utilizabile în vederea desfăşurării unor viitoare investigaţii ştiinţifice comparative.
Noutate şi originalitate: Studiul reprezintă o cercetare pluridirecţională a activităţii serviciului sanitar al armatei române în anii 1914-1919, temă abordată până în prezent fie la modul tangenţial, în cadrul unor lucrări cu o tematică mai generală, fie parţial, în substanţa unor contribuţii dedicate unor episoade şi momente strict determinate de perioada în cauză.
Lucrarea are la bază valorificarea ştiinţifică a unui substanţial material arhivistic (îndeosebi documente militare) şi memoralistic, permiţând efectuarea de evaluări pertinente şi documentate în cauză şi constă în elucidarea situaţiei serviciului sanitar al armatei române în anii dramatici 1914-1919. Semnificaţia teoretică a lucrării se exprimă în argumentarea ştiinţifică a rezultatelor şi concluziilor obţinute în cadrul investigaţiei.
Valoarea aplicativă a tezei. Teza include un material factologic substanţial şi documentat, susceptibil de a fi valorificat în scopuri multiple (educative, didactice, instructive, cognitive). Conţinutul lucrării constituie o sursă de informare pentru elaborarea şi completarea unor lucrări de specialitate consacrate istoriei serviciului sanitar. Studiul este util pentru elaborarea, revizuirea şi completarea unor lucrări de sinteză, a unor cursuri de strictă specialitate privind evoluţia medicinii militare româneşti.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: