|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 376.5:159.922.7(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 240 surse, 14 anexe, 133 pagini de text de bază, 14 figuri, 31 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 15 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Рsihologie, psihologia şcolarului mic cu sindromul ADHD.
Scopul cercetării constă în fundamentarea teoretică şi metodologică a modelului de evaluare a particularităţilor specifice în dezvoltarea şcolarului mic cu sindromul ADHD şi în elaborarea modelelor complexe de psihocorecţie a acestui sindrom.
Obiectivele cercetării: elaborarea modelului complex de evaluare pentru diagnosticarea sindromului ADHD la şcolarul mic; determinarea particularităţilor psihologice de dezvoltare ale şcolarului mic cu ADHD; elaborarea modelelor complexe de intervenţie pentru psihocorecţia ADHD la şcolarul mic; validarea experimentală a modelelor de intervenţie psihopedagogică pentru psihocorecţia ADHD la şcolarul mic.
Problema ştiinţifică importantă soluţionatăconstă în eficientizarea metodologiei de evaluare şi psihocorecţie a acestui sindrom, stabilirea efectelor pozitive în urma aplicării modele-lor complexe de intervenţie psihopedagogică pentru psihocorecţia ADHD la şcolarul mic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un studiu ştiinţific teoretico-experimental al tulburării ADHD la şcolarul mic; a fost fundamentat teoretic şi elaborat modelul de evaluare a copiilor cu sindromul ADHD; s-au studiat particularităţile specifice de dezvoltare a comportamentelor: cognitiv, motor, afectiv, social, la copiii cu sindromul ADHD.
Semnificaţia teoretică a cercetării este desemnată prin: fundamentarea teoretică a modelelor de evaluare şi intervenţie polimodală în situaţia ADHD la şcolarul mic; îmbogăţirea şi dezvoltarea psihologiei speciale cu noi date despre tulburarea ADHD.
Valoarea aplicativă a cercetării constă în propunerea modelului complex de evaluare şi a posibilităţii de implementare largă în sistemul sănătăţii şi educaţiei; includerea şcolarilor mici cu sindromul ADHD în modele complexe de psihocorecţie.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării au fost implementate în cadrul diagnosticării şi psihocorecţiei copiilor cu sindromul ADHD din licee şi gimnazii din mun. Chişinău; au fost puse în practică în activitatea psihologilor şcolari, psihopedagogilor şi în cadrul stagiilor de formare continuă pentru psihologi, psihopedagogi speciali şi cadrele didactice la Institutul de Știinţe ale Educaţiei şi UPS „Ion Creangă” din Chişinău.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: