|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 septembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 noiembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 631.452
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 151 surse, 94 pagini de text de bază, 14 anexe, 10 figuri, 27 tabele. Rezultatele obţinute sînt publicate în 6 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 411.01. Agrotehnica.
Scopul lucrării: aprecierea proprietăţilor agrofizice ale cernoziomurilor ca indicatori ai stării de calitate şi capacităţii de producţie agricolă a acestora în asolament şi în cultura permanentă pe diferite fonduri de fertilizare.
Obiectivele lucrării: determinarea unui complex de indicatori agrofizici ai cernoziomului tipic din stepa Bălţului în asolament şi cultură permanentă, pe fond fertilizat şi nefertilizat; aprecierea experimentală a rezistenţei solului la arat cu plug cu cormană în diferite asolamente (cu şi fără ierburi perene).
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: A fost determinat un complex de indicatori agrofizici ai solului şi capacitatea lui de producţie în asolament şi cultura permanentă. Concomitent, s-a apreciat experimental rezistenţa solului la arat cu plug cu cormană în diferite asolamente.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: A fost stabilită experimental opţiunea optimistă de restabilire şi ameliorare a proprietăţilor agrofizice ale solului în cazul respectării asolamentului pe cernoziomul tipic arabil din stepa Bălţului.
Valoarea teoretică a lucrării: Materialele tezei vor servi pentru elaborarea sistemelor moderne de agricultură în zona cernoziomurilor tipice, bazate pe informaţia privind evoluţia însuşirilor acestora: negativă în procesul de utilizate neraţională a terenurilor agricole; pozitivă – în cazul utilizării acestora în asolamente ştiinţific argumentate cu includerea ierburilor perene leguminoase.
Semnificaţia practică: Rezultatele obţinute vor permite de a elabora măsuri şi procedee de diminuare a impactului antropic negativ asupra solurilor, adaptate la schimbările climaterice nefavorabile. Concomitent, materialele vor fi folosite în procesul didactic de pregătire a cadrelor pentru sectorul agricol.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele cercetărilor au fost confirmate în condiţii de producere, în gospodăria agricolă „Danulschii”, r-nul Glodeni, care au demonstrat reducerea consumului de motorină la efectuarea arăturii cu plug cu cormană în asolament cu lucernă.