|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 iunie 2004 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 octombrie 2004 Autoreferat![]() |
În lucrare, autorul a analizat nivelul de cercetare ştiinţifică a temei, fapt ce ia permis să conchidă că în istoriografia moldovenească de până la 1990 cercetările au fost axate, în special, pe rolul „conducător” al partidului comunist în domeniul învăţământului şcolar. N-au fost studiate aspectele legate de partinizarea şi îndoctrinarea sistemului educaţional. Analiza materialelor inedite a permis să concluzioneze că sistemul educaţional şcolar a fost axat pe două principii educaţionale majore: implementarea unor standarde fixe de instruire şi ideologizarea excesivă a educaţiei tinerei generaţiei. În perioada sovietică structura învăţământului şcolar a rămas practic neschimbată, şi a inclus cele trei trepte tradiţionale: învăţământul primar, secundar şi mediu general.
Politica de realizare în anii '60-70 a învăţământului mediu general obligatoriu a urmărit încadrarea completă a tinerii generaţii în procesul de formare a „omului nou”- făuritor activ al societăţii comuniste.
Ideologizarea şi îndoctrinarea sistemului educaţional şcolar s-a realizat, în bună parte, prin intermediul programelor şcolare şi a corpului didactic. Programele şcolare, îndeosebi la disciplinele socio-umane, au promovat cu prisosinţă conceptul celor două popoare romanice de răsărit-românii şi moldovenii. Mai multe generaţii au fost rupte de patrimoniul lingvistic şi cultural-istoric naţional.
S-a creat iluzia unui spaţiu geografic unic şi a unei istorii comune a moldovenilor cu slavii de răsărit, negându-se cea cu fraţii de peste Prut.
Procesul educaţional a urmărit obiectivul denaţionalizării băştinaşilor, această politică fiind realizată şi prin extinderea reţelei de şcoli cu instruire în limba rusă.
Pedagogii au fost transformaţi în dascăli docili regimului, promotori activi în învăţământ şi societate a idealurilor comuniste străine aspiraţiilor naţionale ale moldovenilor.
Revenirea învăţământului la rădăcini, la rolul familiei în educaţie, individualizarea
procesului educaţional, dezvoltarea spirituală a societăţii axată pe valorile naţionale şi generalumane,
a fost posibilă doar după destrămarea U.R.S.S. şi dobândirea independenţei Republicii
Moldova.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: