|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 611.135+616.135-089+616.12-008.313.2
|
Structura tezei: lucrarea are 206 de pagini, include introducerea, 6 capitole, discuţii pe marginea rezultatelor obţinute, concluzii, bibliografie din 331 surse, 37 tabele, 110 figuri şi 7 anexe. Cu referire la tema tezei sunt editate 39 de publicaţii ştiinţifice.
Domeniul de studii: anatomia omului. Scopul lucrării: Evaluarea particularităţilor aparatului vasculonervos şi a organizării mor-fologice a aortei toracice propice prevenirii complicaţiilor postoperatorii în chirurgia cardiovasculară şi a eventualelor afecţiuni ale aortei.
Obiectivele:Obţinerea datelor de importanţă clinică privind organizarea morfologică a aortei toracice; cercetarea laturilor aplicative noi despre vascularizaţia aortei toraci ce şi drenajul ei limfatic; reflectarea aspectelor inedite cu referire la zonele reflexogene ale aortei. Noutatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute: s-au depistat aspecte noi de importanţă clinică despre aparatul intramural sangvin, limfatic şi nervos al aortei toracice.
Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică: Pentru întâia oară au fost descrise bazele morfologice ale fibrilaţiei atriale şi ale hemoragiilor abundente postoperatorii în chirurgia cardiovasculară, a fost argumentată existenţa zonei reflexogene a aortei ascendente. Se recomandă tactici operatorii noi, ce permit reducerea complicaţiilor postoperatorii. A fost pusă baza studiului morfologiei funcţionale a corpilor adipoşi subepicardici.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: Sunt argumentate viziuni noi asupra morfologiei aplicate a aparatului vascular sangvin, limfatic şi nervos al aortei, care pot fi utile: în studierea morfologiei funcţionale a aparatului cardiovascular şi al patogeniei tulburărilor sistemului circulator; în cercetări clinice şi experimentale la temă, în activitatea practică a specialiştilor din domeniul chirurgiei toracale şi vasculare, în vederea prevenirii complicaţiilor postoperatorii; în editarea manualelor de anatomie, de angiologie, de cardiologie, de chirurgie cardiacă şi de chirurgie toracală pentru studenţii universităţilor de medicină.
Problema ştiinţifică aplicată de importanţa majoră soluţionată în teză: Morfologic, sunt argumentate căile posibile de soluţionare a problemelor stringente ale chirurgiei car-diovasculare.
Implementarea în practică: Rezultatele cercetărilor sunt utilizate în Departamentul de Chirurgie Cardiotoracică, de Transplantare a Cordului şi a Chirurgiei vasculare a Universităţii de Medicină din or. Hannover, Germania; în Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Republican RM; în procesul instructiv-educaţional la Catedra de anatomie a omului, la Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie a USMF „Nicolae Testemiţanu”.