|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616-089.5-035.4:616.24-008.444043.2
|
Domeniul de studiu: Anestezie și terapie intensivă.
Scopul cercetării. Identificarea factorilor de risc la pacienții cu apnee obstructivă de somn și estimarea probabilității survenirii complicațiilor postoperatorii în funcție de tehnica anestezică și profilul chirurgical.
Obiectivele tezei: (1) Testarea validităţii pentru perioada perioperatorie a chestionarelor standardizate existente, destinate diagnosticului sindromului de apnee obstructivă de somn; (2) Identificarea factorilor de risc ce influenţează prevalenţa complicaţiilor perianestezice la pacienţii cu apnee obstructivă de somn vs. fără apnee obstructivă de somn; (3) Analiza comparativă a prevalenţei complicaţiilor perianestezice la pacienţii cu apnee obstructivă de somn vs. fără apnee obstructivă de somn în funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale (pe aparatul locomotor şi pe cavitatea abdominală) şi tehnica anestezică utilizată (generală, loco-regională şi neuraxială); (4) Argumentarea măsurilor de decizie a complicaţiilor perianestezice evitabile în baza unui scor predictiv ponderat preoperatoriu pentru apneea obstructivă de somn.
Noutatea și originalitatea științifică: A fost investigat impactul apneei obstructive de somn în cadrul anesteziei și impactul apneei obstructive de somn asupra prevalenței complicațiilor postoperatorii.
Problema științifică soluționată în teză: Au fost identificați factorii de risc, care contribuie la apariția complicațiilor perioperatorii și a evenimentelor adverse. A fost propus un model de screening optim, care va asigura diagnosticul precoce și aplicarea metodelor raționale de management perioperator.
Semnificația teoretică a lucrării: A fost realizată estimarea factorilor de risc pentru apneea obstructivă de somn, precum și spectrul de complicații postoperatorii și reacții adverse, ce se manifestă la pacienții cu apnee obstructivă de somn în funcție de tehnica anestezică și profilul chirurgical.
Valoarea aplicativă a lucrării: A fost selectat cel mai bun test de screening preoperator al pacienților cu apnee obstructivă de somn. Testul dat a fost optimizat prin adăugarea unui parametru suplimentar ‒ circumferința abdomenului.
1. APNEEA OBSTRUCTIVĂ DE SOMN: MECANISME DE PRODUCERE, FACTORI DE RISC, CONSECINȚE, DIAGNOSTICARE ȘI STRATEGII DE REDUCERE A RISCURILOR (REVISTĂ ISTEMATIZATĂ A LITERATURII)
2. METODOLOGIA CERCETĂRILOR ŞI ANALIZEI STATISTICE
3. FEZABILITATEA CHESTIONARELOR DE SCREENING PENTRU APNEEA OBSTRUCTIVĂ DE SOMN ÎN CADRUL EVALUĂRII PREOPERATORII ȘI CAPACITATEA LOR DE PREDICȚIE A COMPLICAȚIILOR POSTOPERATORII
4. PROGNOZAREA COMPLICAȚIIOR POSTOPERATORII LA PACIENȚII CU APNEE OBSTRUCTIVĂ DE SOMN ȘI STRATEGII PERIOPERATORII DE REDUCERE A RISCULUI
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDAȚII
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: