|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 septembrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie – 160 titluri, 4 anexe, 120 pagini de text de bază, 30 figuri, 23 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 16 lucrări ştiinţifice. Cuvinte-cheie: teoria luării deciziilor, sisteme pentru suport decizii, eșantioane mici, experiment pasiv, analiză corelațională, analiză regresivă, date aberante, metoda distribuțiilor punctate.
Domeniul de cercetare: eșantioane mici pasive, obținute în diferite condiții.
Scopul lucrării: elaborarea metodicii de construire a sistemelor pentru suport decizii în baza eșantioanelor de dimensiuni mici, în condițiile , când metodele clasice ale teoriei probabilităților și statisticii matematice nu permit obținerea unor concluzii fundamentate.
Obiectivele cercetării: 1) analiza diferitelor abordări și metode de procesare a eșantioanelor de dimensiuni mici; 2) cercetarea posibilității de utilizare a criteriilor existente pentru identificarea datelor aberante în eșantioane de volum mic; 3) cercetarea posibilităților de determinare a relației de corelare liniară în eșantioane de volum mic; 4) elaborarea metodicii de construire a sistemelor pentru suport decizii în condiții de experiment pasiv și imposibilitatea obținerii unui masiv mare de date inițiale; 5) aprobarea metodicii elaborate pentru date, obținute în diferite condiții; 6) fundamentarea și demonstrarea aplicabilității metodologiei propuse.
Noutatea ştiinţifică a lucrării o constituie metodologia originală de construire a sistemelor pentru suport decizii în baza eșantioanelor pasive de dimensiuni mici, care-i oferă decidentului cele mai exacte recomandări.
Actualitatea cercetării este motivată de existența unui spectru larg de domenii pentru care este imposibil de obținut un volum mare de date, fapt ce împiedică sau chiar face imposibilă luarea deciziilor prin aplicarea metodelor clasice.
Problema științifică principală, soluționată de către autor, constă în elaborarea metodicilor probabilistice și statistice de suport al deciziilor în baza eșantioanelor de dimensiuni mici, obținute în baza experimentului pasiv.
Semnificaţia teoretică a cercetării o constituie metodica de îmbunătățire a calității deciziilor prin abordările propuse și algoritmilor elaborați, bazați pe metode probabilistice și statistice de procesare a informației.
Valoarea aplicativă a cercetării: metodele propuse în teză pot fi utilizate pe larg în analiza statistică în diverse domenii, pentru care nu există posibilitatea de a obține un volum mare de date.
Implementarea rezultatelor cercetării: rezultatele cercetării sunt implementate în procesul de tratament al Secției de chirurgie endoscopică și minim invazivă al spitalului clinic republican din or. Tiraspol, procesul didactic al catedrelor “Biologia și fiziologia omului” și “Terapia №2” a facultății de medicină a Universității “T.G.Șevcenco” din or. Tiraspol, precum și în cercetările din cadrul laboratorului de modelare matematică și cursurile de masterat la specialitatea „Informatică și tehnică de calcul” ale aceleiași universități.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: