|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 octombrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 339.138:633.1(478)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 182 titluri, 5 anexe, 146 de pagini text de bază, inclusiv 36 tabele, 20 figuri şi 15 formule. Tezele de bază ale lucrării au fost publicate în 15 lucrări ştiinţifice cu un volum de 7,16 coli de autor.
Scopul şi obiectivele cercetării. Scopul cercetării – elaborarea bazei științificometodice și a recomandărilor practice cu privire la realizarea strategiei de dezvoltare a activității de marketing pe piaţa de cereale din Republica Moldova. Scopul propus impune soluţionarea următoarelor obiective: analiza elaborărilor științifice moderne privind problema fundamentării activităţii de marketing în agricultură; identificarea particularităţilor activităţii de marketing agricol şi plasarea acestora la baza strategiei de marketing; analiza elaborărilor științifice cu privire la evaluarea eficienţei activității de marketing în gospodăriile agricole; aprecierea cadrului retrospectiv şi a stării actuale a pieţei cerealelor; analiza pieţei cerealelor prin prisma elementelor marketingului-mix; analiza formelor de implicare a statului pe piaţa de cereale; argumentarea priorităţilor strategice de dezvoltare a activităţii de marketing în cadrul gospodăriilor producătoare de cereale în condiţiile noilor provocări economice; argumentarea necesităţii evaluării potenţialului de marketing ca mijloc de asigurare a competitivităţii gospodăriilor producătoare de cereale; elaborarea sistemului de indicatori pentru evaluarea eficienţei activităţii de marketing în cadrul gospodăriilor producătoare de cereale; stabilirea etapelor şi măsurilor privind strategia de dezvoltare a activităţii de marketing în cadrul gospodăriilor producătoare de cereale.
Noutatea științifică a lucrării constă în elaborarea unui set de abordări științificometodice și a recomandărilor practice cu privire la dezvoltarea activităţii de marketing în gospodăriile agricole, luând în considerație particularitățile dezvoltării pieței cerealelor din Republica Moldova.
Problema ştiinţifică actuală de importanţă majoră care este soluţionată în cadrul lucrării rezultă în fundamentarea şi argumentarea necesităţii de dezvoltare a activităţii de marketing în gospodăriile agricole care activează pe piaţa de cereale a Republicii Moldova. Valoarea practică a tezei constă în efectuarea unei analize ample a pieţei cerealelor atât din punct de vede a cererii şi ofertei pe piaţă, cât şi prin prisma elementelor de marketing. Analiza pieţei prin prisma elementelor de marketing poate fi un imbold pentru fiecare gospodărie agricolă ce doreşte să implementeze şi să dezvolte activitatea de marketing, asigurându-și astfel o competitivitate cît mai înaltă pe piaţă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării au fost prezentate şi discutate în cadrul conferinţelor ştiinţifice şi simpozioanelor, precum şi publicate în reviste ştiinţifice de profil. Unele recomandări au fost acceptate pentru implementare în activitatea direcţiei de dezvoltare rurală, statistică agricolă şi marketing a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova şi în cadrul gospodăriei agricole SRL „FOSEGAMIV”.