|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 iunie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU :[615.816+615.835.32/39]:[616.366-089.87:616.381-072.1]
|
Teza este expusă pe 122 de pagini și include: introducere, 4 capitole, concluzii, bibliografie din 224 de surse, 10 anexe, 36 figuri și 11 tabele.
Domeniul de studiu: Anesteziologie și terapie intensivă. Scopul studiului: Identificarea și evaluarea efectelor anesteziei cu ventilare pulmonară artificială cu hipercapnie permisivă asupra recuperării postoperatorii la pacienții operați programat pentru colecistectomia laparoscopică.
Obiectivele studiului: Aprecierea comorbidităţilor la pacienţii programaţi pentru operaţiile de colecistectomie laparoscopică, relaţiile dintre acestea şi recuperarea postoperatorie. Determinarea acurateței monitorizării intraanestezice a CO2 la sfîrșit de expir. Studiul consecinţelor postopereatorii precoce la pacienţii cu hipercapnie permisivă indusă intraoperator. Evaluarea comparativă a duratei de recuperare postanestezică la cele două loturi de pacienţi.
Elucidarea funcției cognitive în pre și postoperator la pacienții din cadrul studiului. Determinarea efectelor hipercapniei permisive induse intraoperator asupra recuperării postoperatorii. Noutatea și originalitatea științifică: A fost stabilită valoarea optimă a capniei pentru minimizarea complicaţiilor postaanestezice. S-a evaluat rolul hipercapniei permisive intraanestezice. Problema științifică soluționată în teză: În rezultatul studiului a fost fundamentat rolul menținerii intraanestezic a hipercapniei permisive în condiții de ventilare mecanică cu parametrii ventilatori fiziologici. Semnificația teoretică. A fost elucidat rolul hipercapniei permisive indusă intraanestezic, de rând cu influența acesteia la pacienții din unitatea de terapie intensivă cu LPA, ALI/ARDS. Prin prezentul studiu, în baza evaluării testelor neuro-cognitive în pre și postoperator a fost stabilită lipsa afectării funcției neuro-cognitive.
Valoarea aplicativă a lucrării: A fost determinată valoarea optimă a capniei pentru minimizarea GVPO şi restabilirea postanestezică precoce. Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele studiului au fost implementate în activitatea curativă, didactică și de cercetare a IMSP SCM „Sfânta Treime‖, (or. Chișinău), USMF „Nicolae Testemițanu‖ (Act de implementare, Anexa 10).
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: