|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 634.86: 631.5 (478)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 184 titluri, 7 anexe, 116 pagini de text de bază, 21 tabele, 32 figuri. Rezultatele au fost expuse în 24 publicaţii şi 4 brevete, care au fost prezentate la foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Domeniul de studiu: ştiinţe agricole.
Scopul lucrării: studierea tăierii mecanizate, aplicate la viţa de vie în funcţie de sistemul de conducere a butucilor la soiurile pentru vin.
Obiectivele cercetării:
- perfecţionarea formelor existente de conducere a viţei de vie cu amplasarea liberă a lăstarilor prin acomodarea formaţiunilor de rod la tăierea mecanizată a coardelor;
- elaborarea unor procedee agrotehnice de formare a butucilor, luând în consideraţie particularităţile agrobiologice ale soiurilor, modernizarea spalierului, care ar asigura un nivel mai avantajos al acestui proces tehnologic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării: pentru prima dată în Republica Moldova a fost elaborată tehnologia tăierii mecanizate a viţei de vie prin modernizarea spalierului, perfecţionarea formei butucului după sistemul de conducere cu amplasarea liberă a lăstarilor.
Problema ştiinţifică soluţionată: argumentarea aplicării dispozitivelor la tăierea mecanizată a coardelor viţei de vie, prin care se exclude acţiunea defavorabilă a acestui procedeu important asupra cantităţii şi calităţii recoltei, la fel şi asupra longevităţii plantaţiilor viticole.
Semnificaţia teoretică: datele experimentale obţinute au servit drept bază a modernizării spalierului, perfecţionării sistemului de formare a butucilor şi acomodării lor la cerinţele tehnologice ale mecanizării complexe.
Valoarea aplicativă a lucrării: s-a demonstrat posibilitatea de aplicare a dispozitivelor elaborate pentru tăierea mecanizată cu reglarea manuală a încărcăturii butucului cu ochi după metoda biologică, ceea ce sporeşte calitatea recoltei, efectul economic şi reduce cheltuielile de muncă manuală.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: SRL “AGRO-IALOVENENI”, r-nul Ialoveni; Actul nr. 1 din 18.05.2018.; G.Ţ. ”Cheltuitor Ludmila", r-nul Criuleni, Actul nr. 1 din 31.05.2018. Procedeu de cultivare a viţei de vie.