|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 iunie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 septembrie 2019 Autoreferat– 0.94 Mb / în românăTezaCZU 616-056.52-084:613.25(043.2)
16.00 Mb /
în română |
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 209 de titluri, 7 anexe, 117 de pagini de text de bază, 26 figuri, 17 de tabele. Rezultatele obținute sunt incluse în 21 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: Igiena Scopul lucrării: Evaluarea impactului nivelului activităţii fizice şi alimentaţiei asupra dezvoltării obezităţii la adulţi pentru elaborarea măsurilor complexe de remediere. Obiectivele lucrării: 1. Abordarea situaţiei actuale şi a reperelor politice în prevenirea şi combaterea obezităţii. 2. Analiza influenţei politicilor de marketing şi a progresului tehnologic asupra dezvoltării obiceiurilor alimentare nesănătoase şi de inactivitate fizică în rândul populaţiei adulte. 3. Aprecierea stării de sănătate a populaţiei adulte în relaţie cu statutul alimentar şi activitatea fizică. 4. Elaborarea măsurilor complexe de prevenţie a obezităţii în rândul populaţiei adulte.
Noutatea și originalitatea științifică: Rezultatele studiului reprezintă o abordare complexă, în premieră, care completează cadrul științific dedicat domeniului de prevenire și combatere a bolilor netransmisibile. Cercetarea realizată aprofundează aspectele fragmentare privind factorii de risc ai obezității, conturând trăsăturile moderne de influență a strategiilor de marketing precum și ale progresului tehnologic asupra dezvoltării obezității în rândul populației.
Problema științifică soluționată în teză constă în fundamentarea științifică a impactului strategiilor de marketing și a progresului tehnologic asupra dezvoltării obezității, fapt care a condus la clarificarea pentru teoreticienii și practicienii din domeniul sănătății publice a factorilor respectivi în vederea elaborării măsurilor complexe de prevenire și combatere a obezității la nivel național.
Semnificația teoretică a lucrării: Rezultatele studiului vor servi în calitate de dovezi științifice în argumentarea politicilor și a programelor de dezvoltare a serviciilor de prevenire și combatere a obezității în Republica Moldova.
Valoarea aplicativă a lucrării: Studiul realizat ne-a permis a elabora metode și tehnici de abordare intersectorială a domeniului de prevenire și combatere a obezității. Rezultatele și materialele elaborate în cadrul cercetării pot fi pe larg aplicate în instruirea continuă a specialiștilor în sănătate publică, a medicilor de familie, a nutriționiștilor și asistenților medicali precum și vor servi drept suport științific la fortificarea calității serviciilor de promovare a modului sănătos de viață.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetării sunt utile pentru a acoperi necesitățile persoanelor cu suprapondere și obezitate, iar metodele și tehnicile de reducere a riscurilor pot contribui la monitorizarea eficientă a stării de sănătate a grupului de populație afectat și a îmbunătăți calitatea vieții prin referirea la timp a acestora la specialiștii în domeniu.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: