|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 februarie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 iulie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 638. 12 (478) (043.2)
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 229 de titluri, 4 anexe, 113 pagini de text de bază, 5 figuri şi 51 de tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 19 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: constă în argumentarea științifică și elaborarea noilor procedee tehnologice de utilizare a aditivilor nutriționali și bioregulatorilor naturali pentru sporirea rezistenței la iernare și productivității familiilor de albine.
Obiectivele cercetării: relevarea influenței utilizării aditivilor nutriționali şi bioregulatorilor naturali în hrana stimulatoare a albinelor în perioada de toamnă asupra sporirii rezistenței la iernare și productivității familiilor de albine; evaluarea eficienței utilizării aditivilor nutriționali și a bioregulatorilor naturali în hrana stimulatoare a albinelor în perioada de primăvară asupra creșterii, dezvoltării și sporirea productivității familiilor de albine; aprecierea influenţei hrănirii stimulatoare asupra masei corporale a albinelor lucrătoare; determinarea indicilor fizico-chimici, conținutului micro- şi macroelementelor, metalelor grele și aminoacizilor în mierea de salcâm; elaborarea recomandărilor privind utilizarea aditivilor nutriționali și bioregulatorilor naturali în hrana stimulatoare a albinelor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în argumentarea ştiinţifică a utilizării aditivilor nutriționali și a bioregulatorilor naturali în hrana stimulatoare a albinelor și elaborarea noilor procese tehnologice, procedee de creştere și hrănire a albinelor (Brevetе de invenţie de scurtă durată: 1078, 1194 și 1193, MD), a procedeului de creștere a familiilor de albine (1202, MD), precum si stabilirea dozelor optime, care asigură sporirea rezistenței la iernare și a productivităţii familiilor de albine.
Rezultatul obținut care contribuie la soluționarea unei probleme ştiinţifice importante rezidă în elaborarea elementelor tehnologice noi ce a condus la sporirea rezistenței la iernare și productivității albinelor, fapt ce permite eficientizarea exploatării familiilor de albine.
Semnificaţia teoretică: rezultatele cercetărilor au completat cunoștințele privind utilizarea aditivilor nutriționali și a bioregulatorilor naturali în hrana stimulatoare a albinelor în lipsa culesului melifer în perioadele de toamnă și primăvară pentru sporirea rezistenței la iernare și a productivității familiilor de albine; aprecierea indicilor fizico-chimici, conținutului micro- şi macroelementelor, metalelor grele și aminoacizilor în mierea de salcâm.
Valoarea aplicativă a lucrării rezultă din elaborarea și evaluarea unei concepţii noi privind stabilirea eficacităţii utilizării aditivilor nutriţionali în sporirea rezistenței la iernare și a productivităţii familiilor de albine.
Implementarea rezultatelor științifice a fost realizată la stupinele particulare din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Hânceşti, Nisporeni, Călăraşi, mun. Chișinău şi în procesul didactic – la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.