|
StatutTeza a fost susţinută pe 13 aprilie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 546.56:547-304.6
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 228 referinţe, 6 anexe, 130 pagini de text de bază, 81 figuri şi 10 tabele. Rezultatele obţinute au fost publicate în 17 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: studiul proceselor de formare şi separare ale compuşilor coordinativi ai cuprului(II) cu tiosemicarbazonele aldehidelor 5-sulfosalicilice și 5-metilentrimetilamoniusalicilice, stabilirea structurii, proprietăţilor compuşilor obţinuţi şi determinarea posibilităților de valorificare a proprietăţilor lor utile. Obiectivele cercetării: sinteza tiosemicarbazonelor aldehidelor 5-sulfosalicilice și 5-metilentrimetilamoniusalicilice; studiul procesului de formare a compuşilor coordinativi în soluţii apoase (determinarea parametrilor spectrofotometrici, componenţei, stabilităţii, domeniului de pH ș.a.); stabilirea condiţiilor de separare şi optimizarea metodelor reproductibile de sinteză a compușilor coordinativi; determinarea structurii moleculare a compuşilor prin metoda difracției cu raze X; stabilirea unor proprietăți chimice, electrochimice și activității biologice ale compușilor cercetați.
Noutatea și originalitatea științifică: sinteza a douăzeci de compuși organici și coordinativi ai cuprului(II) solubili în apă, determinarea parametrilor de formare a complecșilor tiosemicarbazonelor aldehidelor 5-sulfosalicilice și 5-metilentrimetilamoniusalicilice cu cupru(II) în soluţii apoase; stabilirea modului de coordinare al liganzilor, structurilor moleculare şi cristaline ale compuşilor coordinativi obţinuţi; determinarea comportamentului electrochimic și activității antiproliferative a compușilor coordinativi ai cuprului(II), elucidarea mecanismului de acțiune biologică, în special capacitatea lor de a induce specii ROS la nivel intracelular. A fost demonstrat că, la expunerea la radiații UVA, tiosemicarbazonele se comportă ca fotosensibilizatori, care generează anionul radicalului superoxid și radicalul hidroxil prin fotoactivarea oxigenului molecular. Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea problemei științifice importante: stabilirea parametrilor de formare a complecșilor cuprului(II) cu tiosemicarbazonele aldehidelor 5-sulfosalicilice și 5-metilentrimetilamoniusalicilice în soluții apoase, determinarea activității antiproliferative a acestor compuși coordinativi.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: pentru prima dată a fost efectuat studiul procesului de formare în soluţii apoase a compuşilor cuprului(II) cu tiosemicarbazonele aldehidei salicilice substituite în poziția cinci cu grupe ușor ionizabile, a fost acumulată informaţia despre condițiile de formare şi stabilitatea lor în soluţii. A fost stabilită structura compuşilor coordinativi în stare solidă, determinate proprietățile biologice ale compușilor coordinativi ai cuprului(II).
Valoarea aplicativă constă în sinteza noilor compuși solubili în apă, cu activitate antiproliferativă, elucidarea fotostabilității complecșilor și tiosemicarbazonelor cercetate.
Implementarea rezultatelor științifice: a fost demonstrată capacitatea compușilor coordinativi de a produce în celule canceroase specii ROS, care promovează mecanismul de apărare antioxidantă mediată de proteina nrf2.