|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 iulie 2020 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() TezaCZU 342.7:[343.13+347.9](043.3)
|
Susţinerea va avea loc la 31 iulie 2020, ora 10.00 în şedinţa Comisiei de susținere publică a tezei de doctorat din cadrul Școlii doctorale în Drept, Științe Politice și Administrative a Consorțiului Instituțiilor de Învățământ ASEM și USPEE, or. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 61, bloc B, sala 104 în regim online.
Linkul la care poate fi urmărită susținerea publică:
Structura tezei este următoarea: Introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 280 titluri, 161 pagini text de bază. Rezultatele obţinute au fost publicate în 8 lucrări ştiinţifice, volumul total al publicaţiilor la teza este circa 3,37 c.a.
Scopul lucrării. Lucrarea presupune ca scop abordarea modului de reglementare și implementare a garanţiile dreptului la un proces echitabil, consacrate la nivel constituțional şi compatibilitatea acestor garanţii cu exigenţele impuse de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv modalitatea în care este îndeplinită obligaţia statelor de a realiza o construcţie normativă menită să asigure protecţia oricărei persoane împotriva arbitrariului judecătoresc.
Obiectivele lucrării. Atingerea scopului propus presupune realizarea următoarelor obiective: definirea conceptului de proces echitabil prin prisma abordărilor reflectate în doctrina contemporană și a dispozițiilor constituționale; identificarea instrumentelor internaționale care consacră dreptul la un proces echitabil; analiza sistemului garanțiilor constituționale relevante în materia protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului; cercetarea sistemului de reglementare a garanţiilor dreptului la un proces echitabil, pe fundalul determinării elementelor componente ale acestora; evidenţierea rolului major al practicii Curții Constituționale în procesul de asigurare a unei aplicări adecvate a garanţiilor procesului echitabil.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică este determinată de scopul şi obiectivele, derivate din modalitatea de abordare a problemei, din însuşi natura obiectului de cercetare. Astfel, noutatea ştiinţifică este reprezentată de analiza modului de aplicare în ordinea juridică internă a garanțiilor constituționale ale dreptului la un proces echitabil, evidențiind carențele în implementare și formulând soluții pentru înlăturarea deficienților constatate.
Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante constau în identificarea soluțiilor menite să eficientizeze mecanismul de asigurare a respectării dreptului la un proces echitabil, prin consacrarea constituțională a dreptului la un proces echitabil, precum și prin completarea sau lărgirea sferei garanțiilor instituite la nivel constituțional, în vederea asigurării realizării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Semnificația teoretică a lucrării. Deducţiile teoretice formulate în lucrare vor contribui la dezvoltarea Dreptului constituțional, în special studiul privind mecanismul de asigurare a respectării drepturilor omului, cu predilecție pentru dreptul la un proces echitabil. Rezultatele cercetării pot servi la elaborarea unor lucrări de sinteză, nu numai pentru dreptul constituțional, dar şi pentru procedura penală sau civilă, fiindcă prezintă reguli fundamentale ale desfășurării procesului de judecată în strânsă conexiune cu mecanismele instituite la nivel constituțional în vederea asigurării respectării acestor reguli.
Valoarea aplicativă a prezentei teze. Analizele, concluziile şi recomandările cuprinse în conţinutul tezei ce ţin de eficientizarea aplicabilității garanțiilor constituționale ale dreptului la un proces echitabil, creează o anumită bază teoretică şi practică ce poate contribui la consolidarea statului de drept în RM.
Implementarea rezultatelor obţinuteîn plan teoretico-științific, se conturează și se analizează conținutul garanțiilor constituționale și internaționale, aplicabile în sistemul de drept al Republicii Moldova, privitoare la realizarea dreptului la un proces echitabil. În plan normativ-legislativ se analizează cadrul juridic în sfera reglementării garanțiilor ce asigură respectarea dreptului la un proces echitabil. În plan practico-jurisprudențial, se cercetează un vast material cazuistic bazat atât pe hotărârile CtEDO, cât și pe hotărârile Curții Constituționale a RM.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: