|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 septembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 75.056(478)”1945/2010”(043.3)
|
Specialitatea: 651.01 – Teoria şi istoria artei plastice. Chişinău, 2020.
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 242 de titluri (în 8 limbi), 135 de pagini de bază, 3 anexe.
Domeniul de studiu: 651.01 – Teoria şi istoria artei plastice.
Scopul cercetării: prezentarea evoluţiei istorice a artei ilustraţiei de carte pentru copii în Republica Moldova.
Obiectivele cercetării: determinarea etapelor de dezvoltarea graficii de carte pentru copii; descrierea tehnică, artistică, analiza stilistică a ilustraţiilor de carte pentru copii executate de către pictorii din Republica Moldova; identificarea tehnicilor şi particularităţilor stilistice preferenţiale pentru fiecare etapă de dezvoltare; stabilirea tendinţelor artistice europene care au influenţat creaţia pictorilor de carte din republică; identificarea impactului activităţilor organizaţiilor internaţionale UNESCO şi IBBY asupra graficii de carte din Republica Moldova.
Problema ştiinţifică soluţionată: reflectarea complexă a creaţiei pictorilor de carte din Republica Moldova în contextul dezvoltării culturii naţionale.
Noutatea ştiinţifică: pentru prima dată în studiul artelor naţionale arta graficii de carte pentru copii a fost examinată ca parte a procesului artistic naţional; a spaţiului cultural românesc; a spaţiului est-european; au fost elucidate aspectele estetice mai puţin studiate: conceptul umoristic, tehnica digitală de executare.
Importanţă teoretică a cercetării: valorificarea graficii de carte pentru copii din republică ca un fenomen autentic; folosirea metodelor contemporane de examinarea ilustraţiilor de carte de interes internaţional.
Valoarea aplicativă a cercetării: materialele şi concluziile tezei pot fi utilizate în ulterioarele cercetări din domeniul studiul artelor şi cultorologie. Rezultatele cercetării pot fi folosite în procesul de învăţământ pentru elaborarea cursurilor de prelegeri predestinate viitorilor specialişti în arta grafică, design poligrafic, biblioteconomie.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice au fost implementate prin
publicarea a 17 articole ştiinţifice cu un volum total de cca 11,0 c.a. şi prin contribuţii la 9
conferinţe şi simpozioane naţionale şi internaţionale axate pe problemele artei plastice.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: