|
|
Statut
Teza a fost susţinută pe 28 mai 2021 în CSS şi aprobată de CNAA pe 30 iulie 2021
Autoreferat
– 1.92 Mb / în română
Teza
CZU 663.2; 634.8
5.29 Mb /
în română
158 pagini |
Cuvinte Cheie
Indicații Geografice Protejate (IGP), Denumire de Origine Protejată (DOP), vin spumant de calitate, condiții climaterice, soluri, microelemente, factor de transfer, analiză discriminatorie, ICP-AES, NAA, GC-MS, HPLC, Pinot Noir, podgorii Cricov
Adnotare
Teza constă din introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie ce include 253 titluri, 4 anexe, 115 pagini de conținut de bază, 48 tabele, 28 figuri. Rezultatele au fost expuse în 14 publicații.
Domeniul de studii: Științe inginerești și tehnologii.
Scopul: Identificarea profilului microelemental a vinurilor spumante de calitate cu Denumire de Origine „CRICOVA”; elucidarea influenței condițiilor agro-pedo-climaterice și a tehnologiei de fabricație în vederea elaborării caietului de sarcini pentru producerea vinurilor spumante de calitate DO „CRICOVA”.
Obiectivele: Studiul ecosistemului viticol, nivelul de influență a factorilor climatici, capacitatea de producție a plantației din arealul podgoriei Cricova; evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra producției soiului Pinot Noir cultivat în arealul podgoriei Cricova; aprecierea și argumentarea utilizării soiului Pinot Noir cultivat în arealul podgoriei Cricova pentru fabricarea vinurilor spumante de calitate DOP „CRICOVA”.
Noutatea și originalitate științifică: Pentru prima dată a fost efectuată analiza microelementelor din vinurile materie primă pentru spumante, provenite din plantațiile viti-vinicole din regiunea ”Codru” și conținutul acestor elemente în solurile plantațiilor. A fost cercetată corelația și coeficientul de transfer a microelementelor din soluri în vin. A fost analizată influența tratamentelor tehnologice a vinurilor materie primă asupra compoziției fizico-chimice a asamblajelor pentru vinuri spumante de calitate „CRICOVA PINOT NOIR ”.
Rezultatele obținute care au contribuit la soluționarea problemei științifice: A fost argumentată influența condițiilor agro-climaterice și a regimurilor tehnologice pentru producerea vinurilor spumante de calitate “CRICOVA PINOT NOIR” cu denumire de origine și proprietăți autentice prestabilite. Au fost stabilite criteriile de autenticitate – profilul microelemental al vinurilor DO „CRICOVA”, care va permite protecția spumantelor contra falsificărilor.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă: În baza investigațiilor efectuate pe parcursul a 7 ani (a.2012-2019) au fost obținute rezultate științifice noi referitor la compoziția microelementală a vinurilor materie primă pentru spumante și coeficientul de transfer a microelementelor din soluri în vin, ceea ce a permis discriminarea vinurilor atât după soi, cât și după proveniență (podgorie). În rezultatul cercetărilor a fost determinat impactul factorilor pedoclimatici și tehnologici asupra calității vinurilor spumante de calitate „CRICOVA” și a fost argumentată posibilitatea de producere a spumantelor DOP ” CRICOVA PINOT NOIR ”.
Implementarea rezultatelor științifice: În condiții de producere la CV “CRICOVA“ SA au fost obținute partide de vinuri materie primă pentru spumante de calitate din soiul Pinot Noir fabricate în exclusivitate în plaiul or. Cricova începând cu producerea strugurilor și finalizând cu obținerea vinurilor spumante de calitate. Rezultatele investigațiilor realizate au fost utilizate la elaborarea Caietului de sarcini privind producerea vinurilor spumante de calitate cu Denumire de Origine „CRICOVA PINOT NOIR”. În rezultatul realizării cercetărilor au fost elaborate instrucțiunea tehnologică și caietul de sarcini pentru producerea vinurilor spumante de calitate DO „CRICOVA PINOT NOIR”, care sunt implementate în producere la CV ”CRICOVA” S.A.
Cuprins
CAPITOLUL 1. ABORDĂRI TEORETICE PRIVIND RETROSPECTIVA SISTEMULUI INDICAȚIILOR GEOGRAFICE ȘI DENUMIRILOR DE ORIGINE A VINURILOR
- 1.1 ANALIZA EXPERIENȚEI NAȚIONALE ȘI REGIONALE PRIVIND VALORIFICAREA IGP ȘI DOP
- 1.2 CONFIGURAȚII GEOGRAFICE IN CONTEXTUL DELIMITARII AREALURILOR PENTRU PRODUCEREA VINULUI SPUMANT DE CALITATE DO “CRICOVA”
- 1.3 METODE DE AUTENTIFICARE A VINURILOR IGP ŞI DOP
- 1.3.1 Autentificarea vinului prin ”amprentare izotopică”
- 1.3.2 Autentificarea vinului prin ”amprentare chimică”
- 1.3.3 Autentificarea IGP și DOP prin analiza unor compuși organici din vinuri
- 1.4 ARGUMENTAREA NECESITĂȚII PRODUCERII SPUMANTELOR CU IGP ȘI DOP ”CRICOVA” ȘI A PROTECȚIEI ACESTORA
- 1.4.1 Aspecte legislative-normative ale producerii vinurilor IGP și DOP
- 1.4.2 Condiţiile locale de biotop şi influenţa lor asupra indicilor de calitate a strugurilor
- 1.4.3 Aspecte ale metodelor de cultivare a viței de vie prin prisma obținerii unor struguri și vinuri spumante cu însușiri specifice
- 1.5 PARTICULARITAȚI TEHNOLOGICE DE PRODUCERE A VINURILOR DIN SOIUL PINOT NOIR PENTRU VINURILE SPUMANTE DE CALITATE DOP
- 1.5.1 Influența arealului de proveniență asupra caracteristicilor fizico-chimice a vinurilor materii prime pentru spumante
- 1.5.2 Argumentarea alegerii soiului Pinot Noir pentru producerea vinurilor materie primă pentru spumante DOP
- 1.5.3 Rolul regimurilor tehnologice în producerea vinurilor materie primă pentru spumante din soiul Pinot Noir
- Concluzii la capitolul 1
CAPITOLUL 2. MATERIALE ȘI METODE DE CERCETARE
- 2.1 REACTIVI CHIMICI
- 2.2 OBIECTE DE CERCETARE
- 2.3 CARACTERISTICA SOLURILOR
- 2.4 METODE DE CERCETARE
- 2.4.1 Spectroscopia de emisie atomică cu plasmă cuplată inductiv (ICP-AES)
- 2.4.2 Metoda de analiză prin activare cu neutroni (NAA)
- 2.4.3 Analiza conținutului de acizi organici în vinuri materie primă pentru spumante
- 2.4.4 Detectarea compușilor volatili cu potențial de aromă
- 2.4.5 Metode standard aplicate pentru determinarea indicilor fizicochimici și organoleptici ai vinului
- 2.5 ANALIZA STATISTICĂ 56
- Concluzii la capitolul 2
CAPITOLUL 3. INVESTIGAREA PROFILULUI ELEMENTAL AL VINURILOR ÎN VEDEREA DIFERENȚIERII LOR ÎN FUNCȚIE DE ORIGINEA GEOGRAFICĂ
- 3.1 DETERMINAREA PROFILULUI ELEMENTAL PRIN METODA ICP-AES
- 3.2 ANALIZA MULTIELEMENTALA A VINURILOR PRODUSE LA S.A. “CRICOVA” PRIN METODA ICP-AES ȘI NAA
- 3.3 IDENTIFICAREA ORIGINII GEOGRAFICE A VINURILOR PRIN ANALIZA MULTIELEMENTALĂ VINURI-SOLURI
- 3.4 RELAȚIA DINTRE COMPOZIȚIA ELEMENTALA A SOLURILOR ȘI VINURILE CORESPUNZATOARE 82
- 3.5 ARGUMENTAREA CARACTERISTICILOR DE COMPOZIȚIE A VINURILOR MATERIE PRIMĂ PENTRU SPUMANTE DE CALITATE DO “CRICOVA”
- 3.5.1 Analiza corelației dintre conținutul acizilor organici și aprecierea organoleptică a vinului materie primă pentru spumante
- 3.5.2 Influența levurilor selecționate asupra caracterului aromatic al vinurilor materie primă pentru spumante
- 3.6 INFLUENȚA TRATĂRILOR TEHNOLOGICE A VINURILOR MATERIE PRIMĂ ASUPRA COMPOZIȚIEI FIZICO-CHIMICE A ASAMBLAJELOR PENTRU VINURILE SPUMANTE DE CALITATE
- 3.7 SINTEZA PROBLEMATICII TRATATE ÎN CAPITOLUL 3 ȘI A REZULTATELOR OBȚINUTE
CAPITOLUL 4. ELABORAREA SCHEMEI TEHNOLOGICE DE FABRICARE A VINURILOR SPUMANTE DE CALITATE CU DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATĂ “CRICOVA PINOT NOIR”
- 4.1 DELIMITAREA ȘI SPECIFICAREA ARIEI GEOGRAFICE PENTRU VINURI SPUMANTE DE CALITATE CU DENUMIRE DE ORIGINE „CRICOVA”
- 4.2 INFLUENȚA ECOSISTEMULUI ASUPRA CALITĂȚII STRUGURILOR ȘI VINURILOR MATERIE PRIMĂ PENTRU SPUMANTE
- 4.3 CARACTERISTICA COMPOZIȚIEI SPUMANTELOR DE CALITATE DOP „CRICOVA”
- 4.4 ELABORAREA TEHNOLOGIEI DE PRODUCERE A VINURILOR SPUMANTE DOP ”CRICOVA”
- 4.5 SINTEZA PROBLEMATICII TRATATE ÎN CAPITOLUL 4 ŞI A REZULTATELOR OBŢINUTE
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
BIBLOGRAFIE
ANEXE
DECLARAȚIA PRIVIND ASUMAREA RĂSPUNDERII
CURICULUM VITAE
LISTA PUBLICAȚIILOR ȘTIINȚIFICE ALE AUTORULUI