|
StatutTeza a fost susţinută pe 1 decembrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2022 Autoreferat![]() TezaCZU 616.24-002-02-036.22-08:614.21(043.2)
|
Structura tezei: teza este expusă pe 136 pagini text de bază ce include introducere, 5 capitole şi concluzii. Lucrarea citează 330 surse bibliografice, fiind ilustrată prin 89 tabele, 11 figuri şi 2 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 22 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 321.07 - Ftiziopneumologie.
Scopul studiului: evaluarea aspectelor etiologice și clinico-evolutive ale pneumoniilor nosocomiale la nivelul unei instituţii medicale republicane terţiare. Obiectivele studiului: Studierea aspectelor tabloului clinic și de evoluție a pneumoniilor nosocomiale la nivelul instituţiei medicale republicane terţiare; Elucidarea structurii etiologice, analiza antibioticorezistenței microbiene şi evaluarea utilităţii aplicării scorurilor de prezicere a infecţiei MDR în pneumoniile nosocomiale; Analiza tabloului etiologic şi antibioticorezistenţei în infecţiile bacteriene secundare intraspitaliceşti ale tractului respirator inferior la pacienţii cu pneumoniile virale SARS-CoV-2; Evidențierea particularităților etiologice și clinico-evolutive ale pneumoniilor nosocomiale asociate îngrijirilor medicale specializate; Identificarea factorilor prognostici pentru evoluția nefavorabilă a pneumoniilor nosocomiale şi evaluarea eficienței aplicării scorurilor predictive uzuale în pneumoniile nosocomiale.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică: în premieră pentru Republica Moldova a fost analizat spectrul etiologic şi de antibioticorezistenţă în PN de nivelul instituţiei medicale terţe; a fost evaluată utilitatea în cadrul PN a unor instrumente prognostice ale evoluţiei nefavorabile, dar şi a unor scoruri pentru prezicerea infecţiei MDR, a fost analizat tabloul etiologic şi antibioticorezistenţa germenilor patogeni în infecţiile bacteriene secundare intraspitaliceşti ale tractului respirator inferior la pacienţii cu pneumoniile virale SARS-CoV-2.
Problema științifică soluționată în teză: rezultatele studiului au condus la elaborarea unui set de principii practice, ce permit evidenţierea subiecţilor cu risc crescut pentru evoluţia nefavorabilă a bolii şi infectarea cu flora bacteriană multidrogrezistentă.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: evaluarea particularităților clinico-evolutive ale PN a permis recomandarea criteriilor pentru selectarea cazurilor cu potenţial crescut de evoluţie nefavorabilă a bolii, cu scop de modificare a tratamentului antibacterian şi asigurare volumului complet de îngrijiri intensive necesare. Datele privitor la structura etiologică şi antibioticorezistenţei în cazul acestor pneumonii, obţinute în lucrare, argumentează necesitatea implementării sistemului de control asupra administrării antibioticelor de spectru larg.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Recomandările metodice sunt utilizate în secţia Consultativă şi în secţia Ftiziopneumologie a IMSP IFP “Chiril Draganiuc”, de asemenea în secţia Terapie generală cu Alergologie a IMSP SCR “Timofei Moşneaga”, şi în procesul didactic de pregătire a cadrelor medicale la Disciplina de pneumologie şi alergologie, Departamentul Medicină Internă din IP USMF „Nicolae Testemiţanu”.