|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 martie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 342 (043.3)
|
În contextul actual al integrării în structurile europene, nu putem să ignorăm valorile promovate de către Uniunea Europeană. Autonomia locală este un principiu fundamental de funcţionare a colectivităţilor locale şi presupune rezolvarea intereselor locale de către autorităţile reprezentative din unităţile administrativ teritoriale. Acest principiu este consacrat în actele internaţionale, iar Carta europeană a autonomiei locale dezbate pe larg aplicarea acestui principiu de către statele semnatare ale Cartei. Potrivit Cartei, scopul Consiliului European este de a realiza o legătură cât mai strânsă între membrii săi pentru a promova idealurile şi principiile comune, iar pentru realizarea acestui scop trebuie să existe o administraţie eficientă şi apropiată de cetăţeni, acest obiectiv atingându-se prin descentralizarea puterii şi autonomia autorităţilor locale.
Subsidiaritatea este un principiu de funcţionare a Uniunii Europene şi presupune aplicarea cât mai eficientă a autonomiei locale, el permiţând ca deciziile să fie luate de către autorităţile cât mai apropiate de cetăţeni, autorităţile centrale neacţionând decât atunci când intervenţia lor este absolut necesară. Pe de altă parte, normele comunitare sunt direct aplicabile, iar în domeniile exclusive ale Uniunii Europene, instituţiile acesteia au competenţa de a interveni.
Administraţia publică poate apela, pentru o eficienţă ridicată, la metode folosite de către sociologia juridică, folosind un alt principiu de funcţionare a activităţii statului şi a colectivităţilor locale: consultarea populaţiei în probleme de interes naţional şi local. Aceste principii se regăsesc atât în legislaţia din Republica Moldova, cât şi în cea din România.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: