|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 aprilie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 336 (043.3)
|
Scopul şi obiectivele prezentei teze sunt determinate de necesitatea identificării relaţiei de interdependenţă existente între politica monetară şi creşterea economică prin prisma influenţei efectelor deciziilor şi instrumentelor politicii monetare asupra evoluţiei economiei şi atingerii valorii aşteptate a variabilelor macroeconomice.
Deoarece creşterea economică constituie o problemă deosebit de importantă pentru organele de guvernământ din toate ţările şi o prioritate în analizele economiştilor din diferite timpuri, cercetarea în cauză este importantă atât din punct de vedere teoretic, cât şi din punct de vedere aplicativ.
O atenţie deosebită în cadrul cercetării este acordată politicii monetare, deoarece elaborarea şi promovarea acesteia trebuie să fie bazată pe o estimare a evoluţiei viitoare a economiei şi pe o evaluare a efectelor măsurilor şi deciziilor economice asupra volumului producţiei.
În scopul realizării scopului cercetării şi sarcinilor propuse au fost extinse şi aprofundate investigaţiile privind conceptul de mecanism de transmisie a politicii monetare, au fost identificate şi analizate canalele acestuia şi a fost efectuată o evaluare a funcţionalităţii şi eficienţei acestora în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.
În Republica Moldova, ca şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est obiectivele băncii centrale sunt reprezentate de perspectivele stabilităţii preţurilor şi stabilităţii monedei naţionale. În acest sens, o atenţie deosebită este acordată activităţii Băncii Naţionale a Moldovei care a fost orientată spre elaborarea şi promovarea unei politici monetare eficiente , precum şi în direcţia utilizării optime a instrumentelor politicii monetare în vederea creării condiţiilor necesare creşterii economice susţinute.
De asemenea, în lucrare este analizată influenţa şi efectele deciziilor politicii monetare asupra evoluţiei principalelor variabile macroeconomice ca produsul intern brut, cursul de schimb valutar şi rata inflaţiei în Republica Moldova.
În contextul acestor idei în teză este propusă o schemă a relaţiilor funcţionale existente între deciziile autorităţilor monetare şi evoluţia economiei Republicii Moldova. De asemenea, este elaborat modelul monetar de simulare a efectelor politicii monetare asupra evoluţiei variabilelor macroeconomice care poate oferi autorităţii monetare informaţii despre posibilele efecte ale diverselor obiective şi măsuri de politică monetară, servind, deci, pentru adoptarea unor decizii de combinare optimă a obiectivelor şi măsurilor respective.
Concluziile şi recomandările formulate determină valoarea practică a tezei, pot fi utilizate în procesul de luare a deciziilor de către autorităţile monetare a ţării şi pot contribui la sporirea eficienţei instrumentelor şi deciziilor politicii monetare. 21
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: