|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 martie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 347.4
|
În prezenta lucrare sunt analizate principalele aspecte teoretice şi practice legate de transmiterea şi transformarea obligaţiilor. Scopul prezentei lucrări constă în analiza reglementărilor juridice ale transmiterii şi transformării obligaţiilor (cesiunea de creanţă şi preluarea datoriei) conform legislaţia Republicii Moldova, României, Federaţiei Ruse şi altor state.
Deşi tema nu este o novaţie astfel încât încercări răzleţe de a o investiga din punct de vedere practic şi teoretic au fost întreprinse de investigare atât în doctrina şi practica Republicii Moldova, dar şi cea a României, Federaţiei Ruse etc. Noutatea prezentei lucrări constă în faptul că pentru prima dată în teoria naţională a Republicii Moldova şi a României amplu sunt analizate modurile şi temeiurile de transmitere şi transformare a obligaţiilor.
Structural lucrarea constă din trei capitole. În primul capitol se definesc conceptele de transmitere şi transformare a obligaţiilor, pornindu-se de la analiza istorică a acestei instituţii. Analiza diferitor aspecte ale transmiterii drepturilor creditorului către terţele persoane permite a făcut posibilă stabilirea diferitor temeiuri de trecere a drepturilor creditorului. Drepturile creditorului pot trece în baza diverselor temeiuri: acordul părţilor, actul juridic unilateral, legii, hotărârii judecătoreşti etc. Fără o sistemă bine determinată a temeiurilor transmiterii şi transformării obligaţiilor este dificil aplicarea instituţiei date la practică. Sistematizarea lor prezintă interes ştiinţific.
În capitolul doi sunt analizate mijloacele juridice de transmitere a drepturilor şi obligaţiilor. detaliat se analizează cesiunea de creanţă şi o serie varietăţi ale acesteia, precum vânzarea drepturilor litigioase, vânzarea drepturilor succesorale, contractul de factoring, subrogarea în drepturile creditorului prin plata creanţei. De asemenea, se analizează preluarea datoriei cu cele două varietăţi: în baza contractului încheiat între creditor şi persoana terţă şi în baza contractului încheiat între debitor şi terţa persoană. Sunt analizate condiţiile esenţiale ale acestor modalităţi de transmitere a drepturilor şi obligaţiilor, precum şi corelaţia lor cu alte instituţii conexe pentru a evidenţia particularităţile esenţiale.
În capitolul trei se analizează mijloacele juridice de transformare a obligaţiilor: a) novaţia, b) transformarea obligaţiilor civile şi naturale, c) delegaţia. Analiza acestora a făcut posibilă scoaterea în evidenţă a particularităţilor acestor instituţii. Lucrarea se bazează pe analiza comparativă a instituţiilor sus-menţionate, efectuată în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, României şi Federaţiei Ruse. De asemenea, se utilizează literatura juridică a autorilor din statele respective.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: