|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 septembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 octombrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 613.6:663.2/.3
|
Actualitatea cercetărilor în industria vinicolă este determinată de acele modificări cardinale ce au loc în această ramură a economiei naţionale.
S-a realizat un studiu complex şi sistemic a stării de sănătate a angajaţilor întreprinderilor vinicole în relaţie cu condiţiile mediului ocupaţional după principiile noi ale medicinii muncii. Starea funcţională a organismului muncitorilor s-a determinat prin investigaţii fiziologice a indicilor sistemelor circulator, nervos central, neuromuscular şi respirator la începutul zilei de muncă, până la pauză şi la sfârşitul zilei de muncă, la începutul, mijlocul şi sfârşitul săptămânii de muncă, în funcţie de tura de muncă, secţie, grupa de vârstă şi vechimea în muncă. S-a constatat că, indicii ce caracterizează sistemul circulator sunt în limitele normei la 42,6% muncitori.
Pe parcursul anilor 1997-2005 nivelul mediu al morbidităţii cu ITM la SA ”Vinăria Bardar” este egal cu 84,0±9,8 cazuri şi 1341,6±174,9 zile la 100 muncitori, iar durata medie a unui caz - cu 15,9±0,6 zile. Ierarhirizarea morbidităţii pe clase a evidenţiat cea mai mare pondere a afecţiunilor aparatului respirator. S-a demonstrat legătura corelativă dintre factorii mediului ocupaţional şi indicii fiziologici ai organismului muncitorilor. S-a calculat riscul relativ de dezvoltare a modificărilor nefavorabile în procesul muncii. S-a stabilit nivelul şi structura morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă în funcţie de sex, grupa de vârstă şi vechimea în muncă.
Mediul de muncă se caracterizază printr-un complex de factori fizici, chimici, biologici şi psihologici. S-a cuantificat predominarea combinaţiei - temperatură scăzută - umiditatea sporită. Zgomotul are frecvenţa predominantă medie şi parţial înaltă (după caracteristica spectrală). Practic 90% din numărul total a operaţiunilor tehnologice prevăd utilizarea sau formarea diverşilor compuşi chimici : bioxidul de carbon, dioxidul de sulf, vapori de alcool etilic, amoniacul. Concentraţiile cele mai mari de alcool au fost depistate în aerul zonei de muncă la sectoarele de prelucrare a coniacului (1500-9260 mg/m³), la spălarea vaselor după eliberarea lor (8825-11592 mg/m³) şi la turnarea produselor vinicole în sticle (206-1170 mg/m³). In 4,2% din determinări CMA a alcoolului etilic a fost depăşită de 10 ori, de exemplu în zona de muncă a sectorului de maturizare a coniacului.
Materialele obţinute au servit ca argument la elaborarea recomandărilor ce vizează organizarea supravegherii igienice a întreprinderilor vinicole şi măsurile de profilaxie îndreptate spre asanarea mediului ocupaţional şi fortificarea sănătăţii muncitorilor.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: