|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 octombrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 336.581+338(478)(043.3) C50
|
Teza de doctor este dedicată studierii factorilor determinanţi ai atragerii investiţiilor în economia naţională, impactul acestora asupra deciziei de investire în scopul elaborării mecanismului de promovare a proiectelor de investiţii în condiţiile economiei Republicii Moldova.
În lucrare a fost dezvoltat conceptul de atractivitate investiţională şi conceptul de atragere a investiţiilor prin delimitarea şi precizarea componentelor constitutive ale acestora.
Pornind de la idea necesităţii stridente a resurselor investiţionale pentru continuitatea dezvoltării economice a Republicii Moldova a fost efectuată analiza atractivităţii investiţionale şi determinarea gradului de influenţă a acestuia asupra deciziei investitorului.
În cercetare a fost propusă spre analiză o nouă sursă investiţională potenţială apărută ca reminiscenţă a dificultăţilor economice din Republica Moldova – remitenţele. În cadrul investigaţiilor realizate a fost elaborată schema circuitului economic de utilizare a veniturilor generate de transferurile remitenţilor. Cercetările s-au soldat cu recomandări practice în ceea ce priveşte canalizarea acestor fluxuri în activitatea investiţională.
Teza conţine o analiză amplă a factorilor determinanţi de atragere ai investiţiilor în economia naţională în baza unei sistematizări a factorilor importanţi ce influenţează asupra atragerii investiţiilor. A fost elaborat un sistem integru de criterii pentru evaluarea mediului investiţional al Republicii Moldova în baza căruia a fost estimat climatul investiţional al ţării.
Pentru estimarea climatului investiţional în cadrul Republicii Moldova este propus modelul „ecuaţiei gravitaţionale” investiţionale şi realizarea experimentală a modelului. Modelul în cauză consolidează parametrii cercetaţi, ceea ce a permis identificarea factorilor cu influenţă considerabilă asupra atragerii investiţiilor în economia naţională. Cercetările pot fi aplicate în sectorul real: prin estimarea modificărilor potenţiale ale unui factor în urma caracterului volatil al altui factor şi includerea lor ulterioară în modelele investiţionale în scopul aplicării acestora la elaborarea politicilor economice. Lucrarea este finisată cu elaborarea mecanismului de promovare a proiectelor de investiţii.
Recomandările înaintate poartă un character practic, avînd o însemnată valoare ştiinţificopractică
şi pot fi utilizate în cadrul strategiilor investiţionale promovate în economia Republicii
Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: