|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 octombrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 341.9:004(043.3)
|
Lucrarea este consacrată uneia dintre cele mai actuale probleme cu care se confruntă juriştii, economiştii şi oamenii de afaceri din întreaga lumea – rolul şi statutul juridic al semnăturilor electronice în comerţul electronic internaţional. Teza analizează o tematică aflată la congruenţa mai multor discipline, inclusiv dreptul, economia şi informatica, tematică elucidată insuficient în literatura de specialitate din Republica Moldova.
Cercetările efectuate au avut drept scop oferirea unui răspuns cuprinzător şi fundamentat la întrebarea ce sînt semnăturile electronice, analiza cadrului juridic internaţional, naţional şi al altor state referitor la acest domeniu, precum şi formularea unor recomandări concrete de implementare a legislaţiei naţionale din sfera dată şi de ajustare a acesteia la exigenţele internaţionale şi europene. În virtutea faptului că tematica în cauză este foarte vastă şi puţin cercetată în literatura de specialitate naţională, autorul a depus eforturi considerabile în vederea elaborării unei lucrări de pionierat, care să ofere definirea principiilor şi noţiunilor de bază, explicarea modului de funcţionare a semnăturilor electronice şi a întregii infrastructuri care stă la baza acestora. Avînd în vedere obiectivul primordial al ţării – integrarea europeană –, o atenţie deosebită a fost acordată legislaţiei comunitare şi propunerilor de armonizare a actelor normative moldoveneşti cu acquis-ul comunitar. Pe parcursul cercetării, autorul a fost ghidat de următoarele obiective:
Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuată o analiză a conţinutului textelor legislative, a modului de implementare şi interpretare a cadrului normativ şi o analiză comparativă detaliată a bazei normative a UE în domeniul SE. Astfel, pornind de la priorităţile politicii externe şi interne a Republicii Moldova, au fost formulate propuneri de lege ferenda şi recomandări de ordin general menite să asigure o mai mare compatibilitate a cadrului juridic naţional cu acquis-ul comunitar.
Ca urmare a studiului efectuat, au fost redactate mai multe concluzii, în special privind măsurile generale necesare a fi întreprinse, inclusiv pentru eliminarea discriminării şi barierelor tarifare şi netarifare, importanţa PKI, armonizarea legislaţiei, instruirea populaţiei şi a specialiştilor jurişti, impedimentele de ordin juridic în implementarea semnăturilor electronice, clasificarea semnăturilor electronice şi alte aspecte.
Rezultatele cercetărilor expuse în teză pot fi utilizate de către specialiştii în domeniile jurisprudenţei, economiei, informaticii, de către profesori, studenţi etc. Lucrarea poate servi în calitate de îndrumar şi sursă de cunoştinţe juridice pentru toţi cei interesaţi de dreptul comerţului internaţional, de comerţul şi semnăturile electronice.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: