|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 martie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 aprilie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 336.748.12(043.2)
|
Această investigaţie ştiinţifică, fiind parte integrantă a doctrinei dreptului, detaliază problemele legate evoluţia stabilirea conceptului şi determinarea statutului epistemic al deontologiei juridice.
Referindu-ne la gradul de studiere al domeniului dat, menţionăm că există diverse studii tangenţiale şi fundamentale, însă nu s-a stabilit până la moment statutul ştiinţei date, obiectul de studiu natura şi specificul reglementărilor deontologice. Chiar dacă este un domeniu nou pentru realitatea juridică, uneori chiar respins de către juriştii practicieni, deontologia juridică a fost şi rămâne deosebit de actuală pentru păstrarea integrităţii juristului profesionist, un domeniu care vine să schimbe atitudinea faţă de îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, care vrea să desăvârşească cultura juridică şi conştiinţa morală a celor implicaţi în sfera dreptului. Aceasta constituie o motivaţie în plus pentru explorarea domeniului cunoştinţelor deontologice, pentru a putea determina rolul acestora în formarea unui aspect specific al teoriei dreptului.
Analizând fenomenul luat în discuţie, am relevat că studierea deontologiei juridice şi al conexiunilor acestuia cu alte domenii ale vieţii sociale,precum sînt: sociologia, politica, psihoogia, economia, ecologia, a devenit importantă atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic. Obiectivul propus este atins prin formularea deontologiei juridice ca sistem de cunoştinţe despre datoriile profesionale ale juristului, cît şi ca un sistem de norme care vin să reglementeză conduita morală a juristului; analiza originii şi evoluţiei datoriei ca valoare primă a deontologiei profesionale; studierea comparativă a reglementărilor existente pe plan internaţional, comunitar, prin selectaarea acelor principii ce vor fi incluse în prevederile naţionale. Este cecetat mecanismul de influienţă morală a conduitei juristului, în scopul de a elucida posibilele avantaje ale acestei reglementări.
Lucrarea este o contribuţie la înţelegerea conceptului deontologiei juridice, conştientizarea rolului acesteia în formarea prestigiului profesiei juridice, aprecierea cadrului moral ca bază în activitatea practică. Lucrarea posedă o construcţie conceptuală de studiu monografic, înglobând şi îmbinând aspecte teoretice şi istorice ale fenomenului deontologiei juridice
Considerăm că studiul efectuat va permite, ţinând cont de experienţa internaţională, să creăm un model optim de norme care ar rezolva problemele morale apărute în activitatea juridică practică.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: