|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 august 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 octombrie 2009 Autoreferat![]() |
Prezenta teză este consacrată cercetării ştiinţifice plenare a problemelor reabilitării persoanei în procesul penal. În vederea realizării acestui demers, a fost utilizată literatura de specialitate şi practica judiciară, prin aceasta asigurându-se corelaţia aspectelor teoretice cu soluţiile de rigoare pronunţate de instanţele judecătoreşti. În baza metodelor logică, istorică şi comparativă, proble¬matica reliefată mai sus a fost investigată ca un fenomen al relaţiilor juridice.
Au fost utilizate numeroase izvoare normative de referinţă, precum şi lucrări ştiinţifice ale savanţilor autohtoni şi din străinătate. În urma cercetărilor efectuate, a fost elucidată natura juridică a reabilitării persoanei în procesul penal.
În compartimentul I al tezei de faţă se efectuează analiza juridico-istorică a concepţiei de reabilitare în legislaţie, precum şi în conştiinţa socială. De asemenea, se supun investigării aspectele de bază ale instituţiei de reabilitare a persoanei în procesul penal. Este studiată experienţa altor state în reglementarea reabilitării persoanei în procesul penal.
În cadrul compartimentului II al prezentei lucrări, obiectul cercetării îl constituie condiţiile reabilitării persoanei în procesul penal. Printre altele, se analizează: cercul de subiecţi ai obligaţiei şi dreptului de reabilitare în procesul penal; temeiurile de reabilitare a persoanei în procesul penal; sentinţa de achitare ca premisă a reabilitării persoanei în procesul penal.
În fine, în compartimentul III al tezei, este relevată esenţa juridică a prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală şi ale instanţelor judecătoreşti. În special, este cercetată problema apartenenţei ramurale a raporturilor juridice de reparare a unui astfel de prejudiciu, precum şi conţinutul dreptului la repararea prejudiciului, cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală şi ale instanţelor judecătoreşti.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: